MODE TREND IN DE BRILLEN
  Blader in ons modemagazine
 


 

DE NIEUWE BRILLEN MODE
KEERT TERUG NAAR HET VERLEDEN 1950-1960

Hoewel het welgekende Ray-Ban merk haar beroemde Piloot en Way-Fare zonnebrillen gedurende meer dan 60 jaar heeft blijven verkopen werden ze plotseling gedurende de laatste jaren terug een enorme topper. Niet alleen werd het model als zonnebril gebruikt, ook werden massa's optische brillen in hetzelfde model gemaakt in alle kleuren en maten.
 

RayBan 1962

RayBan RayBan

Of dit de reden is, andere merken hebben intussen ook andere modellen uit deze periode terug op de markt proberen brengen. Ongeveer vier a vijf jaar terug werden er al door vele designers pogingen gedaan om de mode uit de gouden periode tussen 1950-1960 te doen herleven. Deze poging is wel degelijk gelukt want het is reeds in vele landen een echte rage in de brillenmode. Weliswaar zijn ze natuurlijk iets of wat verschillend dan in 1950-1960 door ze met wat meer kleuren krulletjes of hoekjes aan toe te versieren.
De brillen zijn afwisselend van vormen hoewel de ronde en vlinder modellen meer en meer populair worden.Eveneens zijn de vlinder brillen met hun scherpe omhooggaande hoeken nog steeds trendy. Deze keer is er niet echt een voorkeur in de materie zoals ze eerdere jaren vooral in kunststof waren. De brillen komen in metaal, kunststof en zelf in hout aan bod. Merendeels zijn de kleuren sterk opvallend en sommige merken doen dit nog meer uitkomen door ze met allerlei motieven te bewerken
Ronde vorm

De klassieke ronde retro brillen zijn zowel in kunststof als metaal te vinden. De metalen meestal fijn en zacht gekleurd, terwijl sommige exclusievere zoals Prada ze in heel zware kunstof met opvallende veren maken. Het merk Chloe laat haar ronde zonnebrillen op een andere manier stijl geven door ze enorm en opvallend groot te maken.

Ronde vorm
1950
Ronde vorm
Tavat
Ronde vorm
Anne & Valentine

Ronde vorm met hoeken
Dior

Ronde vorm met hoeken
Carolina Herrera

Ronde vorm met hoeken
Fendi

Zwaardere ronde brillen
Prada
Zwaardere ronde brillen
Prada
Grote ronde vorm
Chloe

Andere designers zoals vooral Dior, Fendi & Carolina Herrera, kregen het uitmuntende idee om, hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken, op een prachtige manier rond met hoeken te combineren.
Het Pilootmodel
Evenals het Way-farer model van Rayban is het pilootmodel uit 1945 steeds op de markt blijven verkopen. Andere merken hebben hun design op dit model gebaseerd en dit is reeds enkele jaren. Het merk Chanel fabriceert niet alleen de ronde monturen, maar doet eveneens het pilootmodel op een heel speciale nieuwe manier in haar zonnebrillen voor te stellen. Deze keer enorm groot en in het glasbrilsysteem gemaakt om ze in gewicht comfortabel te kunnen doen dragen.

Ray-ban -
Pilootmodel 1945

Tom Ford
Pilootmodel

Chanel
Pilootmodel

 

 

 

 
Vlinder en Cat-Eye

Terug naar de retromode ! Het was te verwachten dat de prachtige vlinder modellen uit deze tijd erbij horen. Gedurende de laatste jaren werden zelf de klassieke brillen meer en meer puntvormig aan de temporale kant,
nu is er geen twijfel meer, ze zijn terug trendy in de brillenmode. Sommige merken maken de hoeken zo spitshoekig naar boven gluren dat ze de populaire Cat-Eye brillen worden genoemd. Deze ‘cat eye’ brillen geven naarmate ze gemaakt worden een leuk glimlachend, of net tegenovergesteld, streng effect aan het gezicht. De kleuren en zwaarte van het montuur geeft ons enorm veel mogelijkheden om ze op verschillende manieren te ontwerpen.

Vlindermodel
1950
Zwaar Vlindermodel
Bottega Veneta
Cat-Eye
Moschino
Cat-Eye
Dior
   
.    

Paul Hantson