OOG EN OPTIEKNIEUWS 2017

 

 

---> OOG & OPTIEKNIEUWS 2016  

 

Samsung lanceert Gear VR-app Relúmĭno voor slechtzienden 22-08-2017
Slechtzienden en virtual reality, dat klinkt als een vreemde combinatie. Samsung heeft de combinatie echter wel gemaakt in de vorm van Relúmĭno, die vanaf nu gratis te downloaden is in de Oculus Store.

De app helpt mensen met weinig zicht op verschillende manieren. Zo kan het afbeeldingen uitvergroten of juist verkleinen, de helderheid en scherpte aanpassen, en objecten highlighten. Daarnaast verandert het de kleuren als je een tekst leest en kun je een kleurenfilter toevoegen aan het scherm.

Het idee is dus dat je als slechtziende voor niet al te veel geld je zicht op de wereld kunt verbeteren met virtual reality. En dat blijkt ook wel nodig: vergelijkbare hulpmiddelen voor slechtzienden kunnen volgens Samsung wel duizenden dollars kosten. Dan is die Gear VR opeens een koopje.
 

Gear VR
Helaas is Relúmĭno nu alleen beschikbaar voor de Gear VR, waardoor je het niet iedere dag zult gebruiken. Je loopt immers niet constant met een VR-bril over straat. De bedoeling is dan ook dat dezelfde technologie in een bril-achtig product komt. Daardoor moet Relúmĭno een praktische oplossing worden voor iedere dag.
Tot die tijd kun je wel gebruikmaken van de app. Die kun je downloaden met een verificatiecode. Je hebt wel een nieuwere Samsung Galaxy-telefoon nodig, bijvoorbeeld de Galaxy S7, S7 Edge, S8 of S8 Plus.

Bron
Door Eveline Meijer
http://numrush.nl

 

 

Blinde pelgrims vertrokken naar Mekka om de bedevaart voor het jaar 1438 uit te voeren. 18-08-2017
Een delegatie van blinde pelgrims is gisterenochtend vanaf de luchthaven van Rabat-Salé vertrokken naar Mekka om de bedevaart voor het jaar 1438 uit te voeren.
De delegatie van blinde pelgrims bestaat uit 24 personen uit verschillende steden van het Koninkrijk, onder toezicht van de 'Organisatie ter bescherming van de blinden in Marokko' (OAPAM).

De leden van deze delegatie profiteerden van de nodige training en begeleiding, naast de begeleiding van de Ulemas en het medisch personeel, zodat ze de bedevaart onder de beste omstandigheden kunnen uitvoeren.

Alle maatregelen zijn genomen om de delegatie in staat te stellen de pelgrimstocht onder de best mogelijke omstandigheden uit te voeren, rekening houdend met de specifieke behoeften van deze burgers, vertelde Abdeljalil El Koweiti, die deze delegatie leidt, aan het Marokkaanse persbureau MAP.

El Koweiti heeft ook zijn dank betuigd aan de Koning voor de specifieke aandacht die de Koning voor deze categorie burgers heeft.

Ahmed Mam, lid van de delegatie, was blij om van dit initiatief te kunnen profiteren, en benadrukte de enorme inspanningen die de leidinggevenden van OAPAM hebben gedaan om de blinde burgers te helpen.

bron : nieuws.marokko.nl

 

TERUG

Oproep voor meer voetgangerspaden bij lancering verkeersveiligheidsmaand 16-08-2017
16 augustus 2017 - 13:54

Bij de lancering van de verkeersveiligheidsmaand gisteren bij de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden (NSBS), is er opgeroepen voor meer voetgangerspaden in de woonwijken. Deze oproep is gedaan door Paulus Asoiti die verbonden is aan de NSBS en ook een visuele beperking heeft.

In aanwezigheid van de waarnemend minister van Justitie en Politie (Juspol), Ferdinand Welzijn, heeft Asoiti de onvermijdelijkheid van voetgangerspaden aangegeven. Volgens hem zijn niet alleen bromfietsers kwetsbaar, maar ook voetgangers in het bijzonder met een visuele beperking. “Die mensen hebben ruimte nodig om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. En veelal merken wij dat het ontbreekt,” zegt Asoiti. Hij zegt ingenomen te zijn met het feit dat in de nieuwe woningbouwprojecten voetgangerspaden aangelegd zijn. Ook pleit hij voor voetgangerspaden in bestaande woonwijken.

Verkeerslichten voor slechtzienden
Verder vraagt hij de autoriteiten om verkeerslichten te plaatsen voor slechtzienden met een speciale software om het oversteken moeiteloos te maken voor hen. Het ministerie heeft de afgelopen tijden nieuwe verkeersinstallaties op vijf krijspunten aangelegd, die meer mogelijkheden bieden dan voorheen. Of daar de mensen met een visuele beperking mee geholpen zijn, is nog niet duidelijk.

De verkeersveiligheidsmaand duurt van 15 augustus tot en met 15 september. Burgers die deelnemen aan het verkeer worden in deze periode extra geïnformeerd over het belang van veilig verkeer.

Jerrel Harderwijk
 
BRON: www.srherald.com

TERUG

 

 

Dit hebben alle mensen met blauwe ogen gemeen 10-08-2017
Iedereen met blauwe ogen heeft één iets bijzonders met elkaar gemeen. Ze zijn namelijk allemaal met elkaar verwant, hoe ongelooflijk dat ook mag klinken. Ze stammen immers stuk voor stuk af van één Europeaan die zo'n 6.000 tot 10.000 jaar geleden op aarde leefde.

De mensen die onze aarde oorspronkelijk bevolkten, hadden allemaal bruine ogen. Wetenschappers konden tot op heden moeilijk verklaren waarom er plots mensen opdoken met blauwe ogen, maar dat mysterie lijkt nu opgelost door onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Er werd recent immers een genmutatie ontdekt dat ervoor zorgt dat het bruine pigment in het oog uitgeschakeld wordt. Daarom gaan wetenschappers er dan ook van uit dat een dergelijke mutatie zich zo'n 6.000 tot 10.000 jaar geleden voor het eerst heeft voorgedaan toen Europeanen naar Afrika begonnen te emigreren.

Deze stelling veronderstelt dat iedereen met blauwe ogen afstamt van die éne blauwogige Europeaan. Bovendien heeft ook iedereen met blauwe ogen dezelfde mutatie ondergaan, wat door de wetenschappers opnieuw als onweerlegbaar bewijs wordt aanzien voor de aanname dat iedereen aan elkaar verwant is. De identiteit van de allereerste Europeaan met blauwe ogen is niet gekend. Het allereerste skelet met blauwe ogen werd 7.000 jaar geleden in Spanje ontdekt.Bron: Froot.nl

Het Nieuwsblad
 

TERUG

 

 

Apple heeft meerdere prototypes van AR-bril, afhankelijk van iPhone 5-08-2017
Apple is momenteel bezig om meerdere prototypes van AR-brillen te testen. Daarbij lijkt het bedrijf voorkeur te hebben voor modellen die afhankelijk zijn van de iPhone. Dat beweert de Financial Times op basis van bronnen. Maar het kan nog alle kanten op.
 

Apple’s AR-bril en iPhone

De Financial Times dook in een onderwerp dat de afgelopen tijd maar weinig aandacht heeft gekregen: gaat Apple nou een eigen AR-bril op de markt brengen, of niet? Intern worden in ieder geval meerdere prototypes getest, waarbij het nog de vraag is of het uiteindelijk iets oplevert dat in de winkel komt te liggen.

Uit die prototypes blijkt dat Apple een voorkeur heeft voor modellen met 3D-camera’s en waarbij de iPhone als scherm dient. Daarmee voorkomt Apple dat er een gigantisch ding voor je hoofd hangt, zoals bij de eerder besproken Mira Prism het geval is:
Volgens FT bevatten de brillen sensoren, camera’s en schermpjes om de augmented reality-ervaring zo realistisch mogelijk te maken. Bij sommige prototypes ontbreekt het scherm en ben je afhankelijk van de iPhone.
Uiteindelijk zou Apple’s AR-bril wel eens een accessoire zoals de Snapchat Spectacles kunnen worden, in plaats van een computer op je hoofd, zoals bij Microsoft’s Hololens het geval is:Microsoft laat op bovenstaande foto wel mooi zien waar AR bij uitstek geschikt voor is: in de industrie, bij gebruik van machines en om mensen op te leiden. Zo zou je als arts in opleiding allerlei ziektebeelden geprojecteerd kunnen krijgen op het menselijk lichaam, zonder dat je honderden patiënten op de operatietafel hoeft te leggen.

Hieronder zie je nog een ander plaatje van de Hololens, die overigens meer gericht is op zogeheten mixed reality:

Of Apple die richting ook kiest, is nog niet helemaal duidelijk. Uit het stuk van FT blijkt dat Apple nog niet helemaal zeker is wat de meest aantrekkelijke toepassing voor zo’n bril zou kunnen zijn. Daarom werken e ook aan meerdere prototypes. Eén groep engineers werkt in ieder geval aan een bril met 3D-camera’s zonder scherm. De iPhone is dan het scherm waarop je alles moet bekijken.

Apple’s vooruitzichten zijn goed. ARKit roept veel enthousiasme op bij ontwikkelaars en hopelijk ook bij gebruikers als iOS 11 later dit najaar beschikbaar komt.


5 augustus 2017, 11:03 · Gonny van der Zwaag
Bron: www.iculture.nl

TERUG

 

Gentherapie kan patiënten met erfelijke blindheid helpen 3-08-2017
Een gentherapie waarbij een gemanipuleerd verkoudheidsvirus onder het netvlies ingespoten wordt, zorgt voor een significante verbetering van het functioneel zicht van patiënten met een vorm van erfelijke blindheid. Dat meldt het Universitair Ziekenhuis Gent in een persbericht.

"De resultaten zijn hoopgevend", zegt het UZ Gent. "De vorm van erfelijke blindheid wordt veroorzaakt doordat de twee kopieën van één bepaald gen in de netvliescellen defect zijn, waardoor het netvlies niet werkt. Deze vorm van erfelijke blindheid werd bij 29 patiënten in een fase 3-studie behandeld met een oogoperatie. Ze kregen een gemanipuleerd verkoudheidsvirus onder het netvlies ingespoten om zo een goede kopie van het defecte gen in de cel te kunnen brengen. De behandeling bleek succesvol en veilig: het functioneel zicht van de patiënten was significant verbeterd."

De studie bouwde voort op vroeger onderzoek dat al goede resultaten gaf. "Met de positieve resultaten van de studie hopen we nu de laatste stap te zetten om de vooralsnog experimentele behandeling beschikbaar te maken voor elke patiënt met deze vorm van erfelijke blindheid", zegt Bart Leroy, diensthoofd Oogheelkunde van het UZ Gent, die deel uitmaakte van het internationale team van onderzoeker

Bron : De redactie.be

 

TERUG

 

Complimenten na herstel verbrijzelde schedel 2-08-2017
Chirurgen in de Verenigde Staten hebben opmerkelijke scans verspreid van de operatief gereconstrueerde schedel van een 25-jarige vrouw die levensgevaarlijk gewond raakte bij een auto-ongeluk. De foto's werden in eerste instantie alleen onder specialisten gedeeld, maar gaan momenteel viraal op sociale media. Spectaculair en razend knap dat dit tegenwoordig kan, vindt menigeen.

De scans werden twee jaar geleden kort voor en na de ingrijpende operatie gemaakt ter illustratie van wat tegenwoordig mogelijk is bij het herstellen van ernstige fracturen in het gezicht. De identiteit van de vrouw is wegens het medisch geheim onbekend, maar volgens de arts die haar behandelde was ze er zeer slecht aan toe nadat ze tijdens de crash uit haar wagen was geslingerd. De vrouw droeg geen autogordel. Had ze die wel om gehad, dan waren haar verwondingen minder ernstig geweest.

Volgens de betrokken specialist, die zijn foto's deelden op Figure1 (een online community voor vakgenoten, red.) had de vrouw gecompliceerde breuken. Haar schedel en boven- en onderkaak waren gebroken, haar linkeroog werd tijdens de urenlange ingreep teruggevonden in een neusholte, en er was sprake van een groot aantal botsplinters en interne bloedingen. De in oogheelkunde gespecialiseerde chirurg en zijn team 'lijmden' alle losse delen weer aan elkaar met vermoedelijk titanium plaatjes. Het slachtoffer moest lang revalideren maar herstelde uiteindelijk volledig. Hoe de vrouw er nu uitziet is onbekend.

Het werk van de betrokken chirurgen verdient, zo blijkt uit de vele reacties op de online platforms Reddit en Imgur, de grootste pluim ooit. ,,Dit is de moderne medische wetenschap op zijn best'', stelt iemand vast. Weer een ander schrijft: ,,Wat een fantastisch vakmanschap. Dit is het bewijs dat lang oefenen kan leiden tot iets perfects.'' Maar de boventoon in alle reacties is toch van waarschuwende aard. ,,Dit kan gebeuren als je geen autogordels draagt.''
 
Bron : AD.nl

TERUG

 

Tarief reactie voetbal voor blinden en slechtzienden werd gehouden in REG 3-08-2017

De service is een van de opmerkingen met speciale informatie voor mensen zonder een visuele voorstelling over de wedstrijd en de gebeurtenissen op het veld. De principes zijn gebaseerd op het feit dat de perceptie van visuele bereik blind luisteraar moet zo dicht mogelijk bij wat een ziende persoon ziet, deze twee dagen hebben we onderzocht objectief te slagen voor het voetbal een feit.”

De confederations Cup wordt gehouden van 17 juni tot 2 juli in Moskou, St.-Petersburg, Kazan en Sochi. /TASS/. Dan een goede audio beschrijvende commentaar? Dit is het officiële portaal voor de fans van het wk 2018 in Rusland Welcome2018.com. De cursus werd gegeven op commentatoren op radio “Sport FM”, die tijdens de confederations Cup, zal spreken over wat er gebeurt op het voetbal veld blinden en slechtzienden. “Eerder deze technologie werd gebruikt in de film-en theater -, – zei de leraar. Op initiatief van het organiserend Comité van audio-beschrijvende commentaar zal worden verankerd in alle wedstrijden van de confederations Cup. Voor de eerste keer om te komen naar het stadion en krijgen een hoofdtelefoon met een verhaal dat het publiek kon alleen in de world Cup 2006. “Het verzekeren van de beschikbaarheid van de world Cup wedstrijden is een zeer belangrijke taak voor de organisatoren van het toernooi, – zei de Directeur van de directie voor duurzame ontwikkeling van het organiserend Comité “Rusland-2018” Milaan Vergunova. In de russische economische Universiteit bij de Afdeling management en de marketing van de sport-industrie nam een cursus in “Audio-beschrijvende commentaar van voetbalwedstrijden van de confederations Cup in 2017″. – Voetbal is een sociaal fenomeen, en we proberen om de kracht van zo ’n grandioze evenement om het te brengen van positieve veranderingen en te zorgen voor betrokkenheid en het eigen vermogen voor alle liefhebbers van deze sport, ook voor mensen met een handicap, met inbegrip van slechtzienden”. Ervaren commentatoren, onder leiding van de visueel gehandicapte coach Paul Obioha volgde een theoretische cursus, en daarna begon de praktijk. Dit is een verhaal dat beschrijft alle belangrijke visuele informatie. Rivalen van het russische team in de groepsfase van het toernooi zal worden van team Nieuw-Zeeland (17 juni, Sint-Petersburg), Portugal (21 juni, Moskou) en Mexico (24 juni, Kazan). MOSKOU, 19 mei. Uit Rusland met voetbal: reisgids voor de fans van het wk 2018 Slechtziende mensen komen naar het stadion, ontvangt een speciale headset en luister naar een verslag over de wedstrijd, en alles wat er gebeurt in het stadion. De training werd gehouden in mei 16-17, 2017. Voor de fans, deze service is gratis.

bron : pitreportnieuws

TERUG

 

Studenten maken goedkope Virtual reality-brillen 28-07-2017
Virtual reality-brillen heb je tegenwoordig in allerlei soorten, maten en prijzen. Augmented reality is momenteel nog enkel te ervaren door het scherm van je smartphone, tenzij je vier á vijf honderd wil aftikken voor bijvoorbeeld de Microsoft HoloLens.

Studenten Industrial Design Engineering van de Universiteit Twente hebben een veel goedkopere alternatief gemaakt. Het gaat om Aryzon, een soort AR-tegenhanger van de kartonnen VR-brillen. Dankzij de studenten kan je voor een paar tientjes augmented reality ervaren in 3D.

VR vs AR
Het verschil tussen virtual reality en augmented reality is dat je met VR in een virtuele wereld stapt door middel van een VR-bril en met AR voeg je objecten toe aan je bestaande omgeving. Bijvoorbeeld Pokemon Go is een augmented reality-game.
Als je een grootsere AR-ervaring wil, dan zijn er speciale AR-brillen van onder meer Microsoft. De HoloLens kost tussen de 4 en 5 honderd euro. De Nederlandse studenten hebben een veel goedkoper alternatief ontwikkeld en die gaat door het leven als de Aryzon. Dankzij een bijbehorende app kun je 3D augmented reality ervaren met een goedkope kartonnen bril.
De Aryzon bril werkt op een vergelijkbare manier al een VR-bril. In plaatst van dat je in een virtuele wereld stapt, kijk je met de Aryzon naar de echte wereld. De camera van je smartphone registreert een marker en via de bijbehorende app selecteer je onderdelen die die je in augmented reality wil zien.

Qua resultaat lijkt de Aryzon veel op de HoloLens van Microsoft, maar dan voor een veel lagere prijs. Voor ongeveer 25 euro heb je een Aryzon-bril in huis.

Premiumgids is een website waar je uit heel veel verschillende VR-brillen kan kiezen. Premiumgids.nl verkoopt VR brillen aan bedrijven, en als relatiegeschenk. Van kartonnen goedkope tot duurdere, schenk gadgets als relatiegeschenk!

TERUG

 

Geleidelijnen voor slechtzienden in Rotterdam Centrum afgerond 20/07/2017
Welzijnsorganisatie Wmo radar heeft in samenwerking met Stichting Wijkorgaan Stadsdriehoek de aanleg van geleidelijnen voor blinden en slechtzienden in Rotterdam Centrum afgerond. Gemeente Rotterdam investeerde in de geleidelijnen en startte eerder deze maand met de aanleg. Wmo radar trok de route deze week door naar het ‘Huis van de Wijk’ aan de Kipstraat 37. Hier komen iedere week visueel gehandicapten bijeen om ervaringen en tips te delen. Sinds deze week wijzen de geleidelijnen vanaf de Hoogstraat de weg richting het pand, daarmee is Wmo Radar de eerste welzijnsorganisatie in Rotterdam die bereikbaar is voor écht iedereen.

Wekelijkse bijeenkomsten
Wanneer je minder of helemaal niets ziet, dan wordt de wereld snel kleiner en ligt sociaal isolement op de loer. Om deze vorm van eenzaamheid te bestrijden zet de stichting ‘Beter Zien Anders Kijken’ netwerkcoaches in voor blinden en slechtzienden. De netwerkcoach is iemand die zelf een visuele beperking heeft en lotgenoten helpt om sociaal actief te blijven. Tijdens wekelijkse bijeenkomsten komen blinden en slechtzienden bijeen in het ‘Huis van de Wijk’ voor lotgenotencontact. Hierdoor vormt Wmo Radar een belangrijke ontmoetingsplaats voor deze groep. De bereikbaarheid van het pand is daarom extra belangrijk.

Huis van de Wijk
Netwerkcoach Jerrel Volkerts die met zijn stichting ‘Beter Zien Anders Kijken’ gefaciliteerd wordt in het ‘Huis van de Wijk’ van Wmo Radar, kent als ervaringsdeskundige de noodzaak van geleidelijnen maar al te goed. “Door een oogaandoening is mijn zicht gereduceerd tot slechts twintig procent. Dat is voor mij geen reden om niks meer te ondernemen. Ik focus mij liever op de dingen die ik nog wel kan! Daarom zet ik mijn ervaring in en help ik andere blinden en slechtzienden om actief te blijven. We komen iedere vrijdag samen bij Wmo Radar en delen ervaringen. De geleidelijnen naar het ‘Huis van de Wijk’ zijn erg belangrijk voor ons. Nu worden we netjes tot aan de deur begeleid.” . Gelukkig konden Wmo Radar en Stichting Wijkorgaan Stadsdriehoek gezamenlijk het geld bij elkaar krijgen om de route af te maken. In het pand zelf waren al eerder geleide lijnen aangebracht en lopen blinden en slechtzienden eenvoudig naar de ruimte waar bijeenkomsten plaatsvinden.


Door Redactie Medicalfacts/ Janine Budding -
20 juli 2017

Wmo Radar

Wmo Radar werkt dagelijks aan de nieuwe samenleving; een samenleving waarin we klaarstaan voor elkaar. Door bewoners, bedrijven en organisaties in Rotterdamse wijken aan elkaar te verbinden wordt er een betere omgeving gecreëerd waarin iedereen meetelt, meedoet én van betekenis is.

Bron: www.wmoradar.nl, www.wijkorgaanstadsdriehoek.nl, www.beterzienanderskijken.nl
 

TERUG

 

Slechtziende Britse vrouw heeft 27 contactlenzen in oog. 16-07-2017
Een Britse oogarts in opleiding die een patiënte (67) klaarmaakte voor een staaroperatie heeft een wel heel bijzondere ontdekking gedaan. In de blauwachtige massa in een van de ogen van de vrouw zaten maar liefst 27 contactlenzen. ,,Een bizar verhaal", reageert oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

De bizarre ontdekking in het ziekenhuis van Solihull bij Birmingham dateert al van november maar verscheen nu pas in het toonaangevende medische tijdschrift BMJ (British Medical Journal). Dit omdat oogarts in opleiding Rupal Morjaria en haar collega-artsen lenzendragers willen waarschuwen voor de gevolgen van het laten schieten van periodieke controles.
De patiënte zelf was zich er volgens oogarts in opleiding niet van bewust dat de lenzen nog in haar oog zaten omdat ze dacht dat ze die was kwijtgeraakt. De vrouw verkeerde in de veronderstelling dat de lichte irritatie die ze in het oog voelde, te wijten was aan een combinatie van haar leeftijd en droge ogen.
Stomverbaasd ,,Mijn collega's en ik hielden het niet voor mogelijk dat iemand 27 contactlenzen in zijn oog kan hebben zitten zonder ziekteverschijnselen te vertonen. Niemand in het operatieteam, onder wie een oogspecialist met twintig jaar ervaring, had zoiets al eerder gezien. We schrokken enorm. Het was een grote blauwachtige massa. Alle 27 contactlenzen zaten op elkaar geplakt. We waren stomverbaasd dat de patiënte er niks van had gemerkt omdat de lenzen flink wat irritatie zouden kunnen hebben veroorzaakt", verklaarde Morjaria tegenover Optometry Today, een Britse nieuwssite gespecialiseerd in onderwerpen uit de oogheelkunde.
De staaroperatie van de patiënte werd uitgesteld na de ontdekking van de lenzen vanwege het verhoogde risico op endoftalmitis, een ernstige en gezichtsscherpte bedreigende infectie van het oog. ,,Omdat de patiënte de lenzen gedurende een onbepaalde tijd in haar oog had zitten, zouden we bij operatie last hebben gehad van veel bacteriën rond haar bindvlies."
De vrouw in kwestie droeg volgens Morjaria al 35 jaar maandlenzen maar maakte geen afspraken voor controles door een optometrist. Ze vertoonde geen symptomen die verband hielden met de samengeklonterde lenzen. ,,De patiënte reageerde heel geschrokken. Toen ik haar twee weken na het verwijderen van de lenzen weer sprak, vertelde ze dat haar ogen een stuk prettiger aanvoelden."
Een bizar verhaal, vindt oogarts Tjeerd de Faber. ,,Hoe kan dat nou, was mijn eerste reactie. Ik vind het heel vreemd dat de lenzen pas werden ontdekt tijdens de voorbereiding voor de staaroperatie. Dat had al veel eerder geconstateerd moeten worden", zegt de specialist van het Oogziekenhuis tegen deze krant. Hij noemt het logisch dat de patiënte slecht zag. ,,Als je een lens met min-sterkte draagt en je doet er een tweede lens bij dan krijg je een verdubbeling. Als je dat 27 keer doet dan heb je een sterkte van min 27. Ervan uitgaande dat mevrouw elke maand een nieuwe lens in deed dan heeft ze er ruim twee jaar mee rondgelopen."
Zo bont als dit maakte De Faber het in zijn loopbaan nog niet mee, maar de Nederlandse oogheelkunde kent volgens hem ook opmerkelijke voorvallen . ,,Zo weet ik van een patiënt die dacht dat hij zijn harde lens had uitgedaan maar in plaats daarvan was de lens onder zijn ooglid geschoven. Het ding werd pas teruggevonden toen hij na twaalf jaar een bobbel onder zijn ooglid kreeg."
Het geval van de 67-jarige Britse patiënte roept volgens de oogarts vragen op over de gegeven instructies. ,,Ik hou een slag om de arm omdat ik niet alle details van de zaak ken, maar vraag me af of de vrouw überhaupt instructies kreeg en zo ja, of ze die begreep. Dat moet toch worden gecontroleerd? Hoe dan ook: de zaak bewijst dat goede voorlichting uitermate belangrijk is."
 

Bron : ad.nl

TERUG