HET NETVLIES OF DE RETINA

bloedvaten van ons oog

Nadat het licht door het hoornvlies of cornea naar binnen is gevallen gaat het door de pupil, de lens, glasvochtruimte en uiteindelijk op het netvlies.Het netvlies is een dunne, doorzichtig membraan.  In het netvlies zitten staafjes voor het zien bij weinig licht en kegeltjes voor het zien bij helder licht,en zijn verantwoordelijk voor het scherp zicht en onderscheiden van kleuren. Dit zijn cellen die de lichtprikkel omzetten in een elektrische prikkel. Deze prikkels worden via de oogzenuw naar de hersenen geleid en daar omgezet in een beeld. Wanneer u het oog zou vergelijken met een fototoestel, dan vormt het hoornvlies en de lens het lenzenstelsel van de camera en het netvlies de film. De iris is te vergelijken met de sluiteropening (het diafragma) en het netvlies is de film die dan doorgeven wordt aan de hersenen die tenslotte de film ontwikkelen. Als detail, het beeld van wat we zien komt omgekeerd op het netvlies, dus onderste boven.
Op het netvlies zijn er drie verschillende soorten kegeltjes voor de kleuren blauw, groen en rood te onderscheiden Het belangrijkste onderdeel van het netvlies is de gele vlek (macula lutea) verder in het netvlies is de papil (blinde vlek) die daar 15 graden neuswaards van ligt. De gele vlek  is de plaats, waarmee het scherpst gezien kan worden. De blinde vlek daarentegen is de plaats waar de gezichtszenuw (nervus opticus) het oog verlaat. Hier ontbreken lichtgevoelige cellen. Het is daarom een plek met absolute gezichtsvelduitval. 
De foto rechts te zien,vond ik ideaal om de overgang van uitwendig oog naar het netvlies te tonen. Nr 8 Is het beeld dat geprojecteerd wordt, 25 & 26 de gele vlek, 28 de choroidea die de bloedvaten bevat en de retina voeding geeft en tenslotte 30 de retina. 22 en 21 is De blinde vlek waar aders en de oogzenuw door gaan. De meest voorkomende problemen met het netvlies zijn netvliesloslating macula degeneratie , glaucoom ,inwendige oogmelanomen. ( tumoren )

kegeltjes en staafjes zetten licht om in signalen voor de hersenen