MACULA DEGENERATIE

Macula degeneratie is een verouderingsproces waarbij het netvlies geleidelijk afsterft ter hoogte van de gele vlek. Het  ontstaat meestal niet voor het 50e levensjaar. In Europa heeft naar schatting 2,3% van de personen ouder dan 65 jaar een vorm van deze aandoening.
Ze komt ook meer bij vrouwen dan mannen voor. Men heeft twee typen,  de "droge" en "natte" vorm genoemd. 
Niet altijd wordt geloofd dat mensen die aan deze ziekte leiden slecht zien.  Dit komt omdat ze soms iets kleins heel goed zien, achteraf weer niet. Als het beeld toevallig op de nog niet aangetaste streek geprojecteerd wordt. Een typisch symptoom van een scotoom
Om dit te begrijpen wat  een scotoom is kan je de volgende test doen
Sluit het rechteroog en kijk naar het kruisje op een afstand van 30 cm. Miscchien wat wazig, maar eveneens zal het bolletje zichtbaar blijven. Nader langzaam het scherm en blijf fixeren naar het kruis. Op een bepaalde afstand zal u het bolletje zien verdwijnen. Wanneer u nog dichter naar het scherm gaat ziet men het bolletje terug.

Dit is te wijten aan een scotoom die zelf ieder gezond mens heeft, namelijk de blinde vlek waar alle zenuwen en bloedvaten doorlopen. (Indien u het linker oog sluit, doe dezelfde test, maar kijk dan naar het bolletje ipv het kruisje.)

Daarom hebben mensen die aan maculadegeneratie leiden hebben dikwijls neiging om met hun ogen scheef te fixeren, dit om meer het beeld te laten komen op een nog niet aangetast deel van het netvlies ( naast de macula )

Bij de droge  
In de beginfase zal de persoon eerst minder goed contrastzien en kleuren moeilijker kunnen onderscheiden. Achteruitgang begint een achteruitgan van het gezichtsvermogen in het algemeen. In het beginstadia begint het zicht wazig te komen, later te vervormen. 
Als laatste ontstaan er scotomen of gaten in het centrale gezichtsveld.  
De patiŽnt merkt soms dat bij het lezen stukken van woorden ontbreken. De aandoening wordt langzaam erger en leidt na 10-15 jaar tot volledig slechtziendheid. Als troost voor maculapatienten is dat blind worden niet gebeurt aangezien het perifere (buiten de gele vlek) gedeelte van het netvlies intact blijft. 

Bij de natte 
Er 
is naast het afsterven van de kegeltjes, ook sprake van de groei van kleine bloedvaten onder het netvlies. De vorming van de bloedvaten wordt (mede) veroorzaakt door het lichaamseigen eiwit .De natte vorm verloopt sneller en leidt in weken tot maximaal 2 jaar tot slechtziendheid.

De belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van deze aandoening zijn bij - diabeten-
Atherosclerose (aderverkalking)- Een groot tekort aan vitamines, mineralen en antioxidanten (zie voeding voor gezonde ogen)- zware narcosen of medicaties,  overmatig gebruik van alcohol- roken en gewoon de hogere leeftijd. Hoewel dit dikwijls ontkend wordt, kan na zware negatieve emoties de evolutie wat sneller doe evolueren. 

Hoe ziet een patient met macula degeneratie

Normaal zicht

maculadegeneratie

Oogtest om maculadegeneratie te detecteren

De Amsler oogtest

        

Normaal zicht Vervormd beeld door maculadegeneratie

Behandeling

Aangezien deze oogziekte in grote mate voorkomt zoekt men op alle mogelijke manieren om deze te kunnen behandelen. Zo is er een nieuwe ingreep met redelijke resultaten in ontwikkeling. De ingreep kan u op deze link prachtig zien : https://www.youtube.com/watch?v=deyJWMge7WY
Ook zou het gebruik van vitamine A zou vermoedelijk het proces kunnen vertragen.