NYSTAGMUS

Nystagmus is een ongecontroleerde snelle oogbewegingen. Een nystagmus beweging kan horizontaal, verticaal, rotatoir of antirotatoir optreden. Als de snelheid van bewegen in de ene richting verschilt van die in de andere richting, spreken we over ruk-nystagmus of zaagtand-nystagmus. Hierbij drijven de ogen als het ware langzaam af om vervolgens met een snelle rukbeweging weer teruggehaald te worden.
De aandoening is gelukkig betrekkelijk zeldzaam.
Soms is nystagmus een normaal verschijnsel. Ook bij mensen die duizelig uit een draaimolen stappen kan men een nystagmus waarnemen:. Eveneens als we in een voertuig zitten die een hoge snelheid heeft en proberen naar stilstaande voorwerpen te kijken, dan bewegen onze oogbollen ritmisch heen en weer. Dit verschijnsel wordt trein-nystagmus of optokinetirsche-nystagmus genoemd.
Stimulering van het evenwichtsorgaan door bijvoorbeeld draaiing van het hoofd of warmtestimulatie van het binnenoor kan vestibulaire nystagmus oproepen. Heeft iemand scheel gezien en dekt hij vervolgens één oog af, dan gaat het andere oog trillen. Dit heet latente nystagmus. Typisch is dat tijdens de slaap en narcose de nystagmus verdwijnt. Weliswaar treed er bij iedereen een vorm van nystagmus op tijdens het dromen.

Komt nystagmus spontaan voor, dan is er echter altijd sprake van een afwijking.
Deze oogbewegingsafwijking komt wel eens in aangeboren vorm voor, onder andere bij albinisme, maar duidt in de geneeskunde meestal op een aandoening van het evenwichtsorgaan, via de vestibulo-oculaire reflex. De patiënten zijn in dat geval zonder uitzondering duizelig. 

Oorzaken
Oorontsteking, 
Virale labyrintitis, 
Paroxismale positieduizeligheid, 
Neuritis vestibularis, 
Syndroom van Ménière, 
Doorbloedingsstoornissen, 
Gebruik van ototoxische geneesmiddelen
Overmatig drugs - alcohol- of tabaksgebruik.

Bij een langdurig niet functionerend labyrint treedt gewenning op: de hersenen leren de foutieve signalen na enige weken te negeren.