GOEDKOPE OF DURE BRIL - WAT IS HET VERSCHIL ?

 

  1. ALGEMEEN
  2. DE DRIE BELANGRIJKSTE FACTOREN VOOR HET PRIJSVERSCHIL
  3. TIPS VOOR GOEDKOPE EN STERKE BRILLEN BESTAAN
     
 
1 ALGEMEEN
Is een dure montuur werkelijk beter ? Je kan reeds brillen kopen voor slechts 30 € terwijl andere meer dan 1000 € kosten. Wat doet de prijs van een bril dan werkelijk zo varieren ? 
Belangrijk is eerst te vermelden dat dit onderwerp welke hier besproken wordt uitsluitend over het montuur zelf gaat en niet over de glazen ( zie soorten glazen ). Hoewel deze vraag interessant klinkt is het beter eerst en de vraag te stellen of een montuur sterker is indien ze duur is. Het antwoord op deze vraag is natuurlijk logisch, hoe duurder de bril, hoe beter de kwaliteit, doch is dit niet steeds zo. Goedkope brillen zijn soms veel sterker ! Nemen we het voorbeeld van de glasbril.  Die is super licht van gewicht en geeft het maximum aan comfort, maar behoort zeker niet bij de categorie van de sterkste brillen en kunnen toch peperduur zijn. 
 

2 DE DRIE BELANGRIJKSTE FACTOREN VOOR HET PRIJSVERSCHIL

 
MERKEN
Als eerste reden betaal je natuurlijk meer voor gekende Design merken. Dikwijls krijgen design merken dezelfde naam als merken van andere gekende producten zoals kleren, juwelen, parfums enz --- Deze naam wordt gekocht en is reeds een eerste reden die de prijs doet stijgen.
Ook is de opticien genoodzaakt om bij design merken een bepaald aantal modellen aan te kopen om zijn exclusiviteit ten opzichte van de concurentie te behouden. Hoe meer verschillende design merken, hoe groter de investering en hoe groter de kans om een overstock te bekomen.  
 
ORIGINALITEIT
Doch is de kostprijs meer te wijten aan de originaliteit. Hoe unieker de bril ontworpen is, hoe minder talrijk hij zal gemaakt worden, want niet alle modellen en kleuren passen bij iedereen. Dit heeft het voordeel dat u een bril draagt die zelden gezien wordt en je een unieke persoonlijkheid geeft. Brillen die aan deze eisen voldoen zijn kostelijk, dit zowel voor de leverancier als de opticiens die het risico nemen dat bepaalde modellen, ondanks ze prachtig van ontwerp zijn, moeilijk of zelfs niet verkocht zullen worden. Anders gedefinieerd, deze brillen vragen aan de opticien om de juiste persoon voor hun te vinden.  
 
MATERIE
De derde reden van de kostprijs is de grondstof waarmee hij gemaakt is en dit is het uiteindelijke antwoord of de kwaliteit van de bril samen met de prijs evenredig is. Brillen kunnen gemaakt worden in verschillende materies zoals Cellulo & Optil , Metaal, Titanium, Hout,Verguld en heden bijna niet meer te verkrijgen, schildpad of buffelhoorn. De voor en nadelen bij de keuze welke materie u verkiest is dus een overweging welk voordeel u het meest verkiest. 
 

Cellulo 

Hoewel monturen in cellulo  merendeels de sterkste zijn, kunnen deze reeds aan enorme scherpe prijzen aangekocht worden.
Wat maakt dan het prijsverschil ?
Merendeels zijn de zwarte, donker of bleekbruine cellulo monturende de goedkoopste. Die zijn het gemakkelijkst om maken.  Toch kan men dit prijsverschil gemakkelijker aanvaarden als men de volgende details opnoemt.  Het ontwerp of model van de bril is soms moeilijker om maken. Eveneens, hoe specialer en hoe unieker de design, hoe zeldzamer men het montuur zal verkopen. Het spreekt vanzelf dat deze speciale modellen niet op iedereen passen en in minder aantallen kunnen gefabriceerd worden. Het leuke is wel dat deze unieke exclusieve brillen niet veel gezien zullen worden en je een persoonlijkheid kunnen geven. Deze gunst is dus zeker zijn prijs waard. Verder zijn combinaties met metaal, kleuren en zeker gemengde kleuren in de kunststofmaterie veel moeilijker om maken. Als laatste en voor sommigen minder dankbaar, het merk dat de bril draagt. 
  
          
 
  

Metaal

Bij metalen brillen is er in tegenstelling met cellulo wel degelijk een verschil samengaande met prijs-kwaliteit. Het eerste belangrijke is dat het metaal geen nikkel mag bevatten. Nikkel is een metaal dat in zoveel producten en gebruiksvoorwerpen voorkomt. Het grootste deel van het wereldwijd geproduceerde nikkel wordt gebruikt bij de productie van roestvast staal. Al snel komt met in aanraking met nikkel. Ze zijn te vinden in klinken van deuren, kranen in badkamers, sommige scheerapparaten, sleutels, scharen, messen en vorken en nog veel meer. Zelf in onze euromunten van (1 euro en 2 euro) waarvoor reeds veel discussies over zijn geweest Brillen met nikkel kunnen aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. 

 
In goedkope juwelen en brilmonturen kan eveneens nikkel aanwezig zijn wat soms flink problemen kan bezorgen, doch is er reeds door testaankoop getest of er bij Belgische Opticiens brillen met nikkel waren en gelukkig was het resultaat praktisch "0". In brillen die men op de markt of vreemde landen aanschaft is er natuurlijk wel veel meer kans. 
Een ander belangrijk punt is het roestvrij zijn van het metaal. Ik heb reeds klanten, (wel zelden) gehad die bij om het evenwelke kwaliteit van bril, ondanks het metaal de huid niet raakte, na enkele maanden terugkwamen met een compleet geoxideerde bril. Dit heeft te maken met de zuurtegraad van het zweet. Hoewel cellulo een goede oplossing is , kwam de materie mat wit aan de binnenkant van het montuur. In dit geval zijn brillen met edele metalen zoals titanium of vergulde de beste oplossing. 
De sterkte van een metalen bril hangt dus zeker af van de kwaliteit van het metaal en constructie. Om een goedkope sterke metalen bril te vinden neem je best één met een dikkere kader en veren. Zoek eveneens een montuur met zo weinig mogelijk soudurepunten heeft, dit zijn de zwakste plaatsen.Weliswaar heeft men reeds vele oplossingen gevonden om toch wat meer sterkte te geven doormiddel van flexveren te plaatsen die de bril minder doen afzien bij het op en af nemen. Bijna alle kinderbrillen zijn met flexveren en dit systeem is ook een aanrader voor leesbrillen, want die doet men steeds op en af. Bij de mindere kwaliteits flexveren is er dan eveneens een probleem. Vooral bij goedkope en fijne veren breken ze snel terwijl er soms nog niets aan de bril van schade te bespeuren is. 
Het neusstuk heeft geen soudurepunten de veren die een flex 
hebben en in cellulo zijn maken hem sterker
Flexverensysteem
 

Hoe dan ook, dikkere veren en kaders van monturen.wegen natuurlijk ook zwaarder, laat staan met minerale brilglazen welke vroeger altijd verkocht werden.  Om het comfort van een zeer lichte bril te kunnen genieten ben je dus beter met een duurdere bril aan te schaffen, anders moet men wel aanvaarden dat hij minder tegen een duwtje kan..
Een ander aspect, bij mindere kwaliteitsbrillen zal de verflaag gemakkelijk "afpellen" waardoor de schoonheid van de bril al snel verandert in een oude versletene. Indien men regelmatig verandert van bril is dit nog geen echte ramp, maar wanneer dit reeds na korte tijd gebeurt en er peperdure glazen in gemonteerd werden is dit zeker geen lachertje. Hoe de opticien er op reageert maakt al snel duidelijk of hij een goede service of garantie geeft.  

 

Titanium

Brillen die in titanium gemaakt worden zijn zeker niet goedkoop aangezien het een zeldzaam en edel metaal is. Titanium brillen bieden wel "5" belangrijke gunsten. Het metaal is zeer sterk, anti allergisch, oxideert niet, is zeer licht van gewicht en als laatste heel buigzaam welke de bril  schokbestendiger bestendiger maakt. Wel kan hij door dit laatste moeilijk zijn om aan te passen op de klant, indien men deze koopt moet de opticien voor u garantie geven dat hij mooi zal vastzitten. 
Titanium brillen werden vroeger in hun oorspronkelijke kleur behouden en hadden een mat grijs oppervlak. Indien ze gepolijst zijn hebben ze wel een prachtige diep-zilveren metaalglans.
Nu worden titanium juwelen en natuurlijk ook brillen gekleurd .Dit gebeurt door anodiseren.
Wanneer gelijkstroom door geleidend water gaat splitst het water ( H2O) zich via de twee polen (anode en kathode) in waterstof en zuurstof. Aan de positieve anode borrelen zuurstofbubbeltjes op. Het werkstuk hieraan oxideert hierdoor onder water. De dikte van de oxidelaag bepaalt welke kleur er ontstaat. Omdat TiO2 weerstand (Ohm) voor stroom heeft kan met het voltage/ampèrage de laagdikte bepalen. De dunste laag kleurt lichtblauw en de dikste wordt groen. De kleuren tussen 40 en 120 volt worden voor brillen en sieraden gebruikt. 
Het merk Silhouette was de eerste die de lichtste bril maakte. De glasbril die al lichtweegt door het ontbreken van kader, behalve de veren en brug, is reeds super licht. De veren zijn fijn, licht en sterk door de eigenschap van titanium. Men kan beschouwen dat het alleen de glazen zijn die het gewicht van de bril geven.
Een ander groot voordeel met andere glasbrillen is het buigzame effect van het edel metaal. Het is zodanig buigzaam dat het glas niet onder druk komt. Als laatste is de hoeveelheid van titanium. De veren en neusbrug zijn fijn, wat de hoeveelheid titanium doet verminderen en de bril goedkoper kan gemaakt worden. Eveneens is de glasbril met mooie ontspiegelde glazen bijna onzichtbaar. De bril is sober, doch door de mooie afwerking een klasse bril met alle comfort. Kort gezegd, alle voordelen !  Door het grote succes van deze brillen werd de glasbril meer en meer commerciel gemaakt. Gedurende deze periode kwam er ook een einde aan de minerale glazen. Er kwam besef dat brildragers meer en meer van het gewichtscomfort wilden genieten. 
Opgepast, eveneens kan er aan titaniumbrillen bedrog zijn. De titanium bril kan goedkoper zijn, maar de concentratie van titanium is dan minder, idem zoals de graad ( karaat ) van vergulding op brillen of juwelen. 

Verguld

Deze behoren reeds tot de categorie van juwelen en merken. Samengaand met deze eigenschap zal de design meestal wat meer afgewerkt zijn en heeft u een montuur die unieker is aangezien de prijs hoog is. Niet iedereen kan zich die prijs veroorloven.  Weliswaar kan men er op rekenen dat het metaal dat men verguld eveneens van heel goede kwaliteit is en de leveranciers die deze brillen maken zijn er trots op en geven dan ook meer garantie. Eveneens zijn deze antiallergisch aangezien het edele metalen zijn. Dit alles maakt de bril dan natuurlijk ook duurder maar kan de moeite waard zijn indien de gemonteerde glazen kostbaar zijn. 

Vergulde Cartier brillen

De prachtige vergulde brillen zijn als een juweel. Toch een opmerking, veel van de modellen zijn glasbrillen,  de vergulde gronstof is daardoor gespaard want de kader is verdwenen en vervangen door het glas zelf.  Het gevolg is dat de prijs vermindert of misschien de winst van Cartier doet stijgen. Aan u de keuze om dit te kiezen !  

    

Schildpad Hoorn of Ecaille

Schildpad Hoorn of Ecaille is het bewerkte schild van schildpadden. Voor schildpad worden de gevlamde hoornplaten gebruikt. Van schildpad werden sieraden gemaakt, evenals kammen, brilmonturen en lampenkappen. 
De enige pluspunten van hoornen monturen is dat ze antiallergisch en redelijk licht van gewicht zijn, hoewel de sterke titanium brillen nog veel lichter wegen en oersterk zijn. Aangezien hoornen brillen van uitzicht bijna niet te onderscheiden zijn met sommige bruine gevlekte cellulobrillen, kan men er niet meer zoals vele jaren terug mee pronken.( zie antieke brillen en evolutie van de bril )  Om deze reden zijn er dus veel klanten weggevallen met dit artikel. Eveneens is de handel in schildpad in sommige landen verboden. In veel landen waaronder Nederland en de Nederlandse Antillen is de handel illegaal. Wel is buffelhoorn toegelaten.
Brillen uit hoorn zijn tegenwoordig peperduur, zelf veel duurder dan vergulde.  Hoe bleker de kleur hoe zeldzamer die te vinden is en hoe duurder. De prijs kan oplopen tot 5000 euro ! Geen wonder dat 90 % van alle opticiens die nooit in hun handen gevoeld hebben. Verder is het een kunst om in schilpadbrillen glazen te monteren of aan te passen, wanneer men te veel opwarmt verbrand het, te weinig doet hem breken ! Vroeger was dit nog veel moeilijker want de glazen waren steeds in mineraal en moest men de hoornbril nog meer opwarmen om de glazen erin te duwen, de huidige glazen zijn meestal organische glazen welke elastisch en daardoor zijn er veel minder risico's om ze erin te klikken. 
3 GOEDKOPE EN STERKE BRILLEN BESTAAN !
Goedkope sterke brillen zijn in ketens vanaf 50 € zeker ruim verkrijgbaar. Ook zijn er nog goedkopere brillen, maar dan is het uitkijken wat je koopt. Hou er rekening mee dat glazen duur kosten en als de bril breekt moet u terug nieuwe glazen kopen !

Tips

Zonder twijfel zijn brillen in Cellulo-materie de grote aanraders voor wie een "sterke" bril wil kopen aan een minimaal gewenst budget. In ketens zijn deze reeds verkrijgbaar aan 29 € ! Cellulo is sterk en goedkoop, het glas zit er stevig in, vijsjes kunnen niet loskomen en ze hebben geen soudure punten. De meest gevoelige plaatsen van cellulo brillen zijn de scharnieren. Flex-scharnieren zijn interessant bij goede kwaliteitsbrillen,doordat ze zorgen dat de veren minder afzien, doch bij goedkope brillen is de kwaliteit van dit systeem eerder een zwakte.   
 

Cellulo met brede veren

Goedkope flexveren zijn af te raden

Indien u metaal verkiest moet u rekening houden dat de kwaliteit veel lager zal zijn dan deze in cellulo en is het misschien beter om wat duurder te gaan. De typische problemen zijn het afpellen van verf, vijzen die breken en zwakke soudure-hechting aan de brug en neussteuntjes. Evenals bij de cellulobrillen zijn deze met flexveren in deze prijscategorie geen aanrader.

Zwakke brug

Zwakke brug

Sterke brug- geen soudurepunten
Brede veren

Sterke brug - 4 soudure punten

Neem geen brillen met nylondraad. De glazen liggen bloot en zullen snel barsten of brokkelen. Verdunde glazen die elastischer en sterker zijn is een optie om dit probleem op te lossen, doch deze zijn dan qua prijs veel te duur in verhouding met de bril.

Nylon bril - glazen brokkelen

Goedkope flexveren zijn af te raden

Hopelijk hebben mijn tips u geholpen. Veel succes met uw aankoop.

Paul Hantson 

 


HEEFT U NOG ANDERE VRAGEN ?
BEZOEK HET NIEUWE FORUM VAN DE BELGISCHE OPTIEKGIDS