DOE GEEN MISKOOP - KOOP DE PERFECTE BRIL

 
ALGEMEEN
Indien u een perfecte bril wenst is het aan te raden om u te laten begeleiden door een ervaren optieker. Kortom, een goede opticien die voor u een filtering maakt en de brillen uithaalt die qua comfort reeds goed zullen passen. Uit deze brillen kan je dan degene kiezen die bij jou het beste past. 
De grootste miskopen gebeuren in winkels waar de opticien of verkoper niet naar u toekomt om advies te geven.
Een bril kan goed aanvoelen, doch eenmaal de montage gedaan is kunnen de ontgoochelingen komen. Zo kan hij te zwaar wegen, niet stevig vast zitten, de glazen enorm dik zijn in vergelijking met uw voorgaande enz---

   

Indien u door een opticien geholpen wordt en hij een bril zal afraden waar u vergekt op bent, dan is hij gegarandeerd een ervaren opticien die u mag vertrouwen ! Het klinkt misschien ongeloofwaardig maar indien u naar een optiekwinkel gaat zullen er weinig optische brillen zijn die voor u 100 % perfect zullen zijn. Weliswaar hebben we het nu over de perfecte bril.

Indien u interesse heeft plaatste ik een voorbeeld.
 

 
TIPS VOOR EEN COMFORTABELE BRIL
 
terug

1 DE JUISTE BREEDTE

De meest voorkomende fout is het aanschaffen van brillen die te groot zijn. De Ideale grootte is als de pupillen iets of wat minder dan in het centrum door het glas kijken.

Problemen die men heeft bij aanschaf van een te grote bril
Om een correcte montage te bekomen is men verplicht om grotere glazen te bestellen en hoe groter het glas hoe dikker en hoe zwaarder het zal zijn. Soms is de bril veel te groot en kan men zelf geen voldoende groot glas bestellen. Indien zo zal het glas eveneens niet correct gemonteerd zijn met hoofdpijn als gevolg.Hoe zwaarder de correctie hoe meer men hier rekening moet mee houden. Eveneens is dit heel belangrijk bij progressieve glazen want daar moet de centrage perfect zijn om een goed zicht te bekomen.
Waarschijnlijk is het u nooit opgevallen, indien men een veel te grote bril kiest, zal het net zijn alsof men scheelkijkt. Om dit effect duidelijk te maken plaatste ik deze leuke foto om u een ideetje te geven. Hoewel dit natuurlijk enorm overdreven is, let er op. Esthetisch is het dus zeker ook niet.

terug

2 DE JUISTE NEUSOPENING

Als basis is het belangrijk dat de bril mooi op het neusbeen ligt. Dit is vooral belangrijk bij monturen in been aangezien deze niet aanpasbaar zijn. De opening moet volledig op de neus steunen. Indien de neus van de bril te wijd is zal hij op het neusbeen zitten en wankelen. Omgekeerd zal hij aan beide zijkanten van de neus spannen en de bril doen omhoog tillen. Op de foto onderaan is de neusopening te smal en steunt ze niet op het bovenbeen. Het is een benen bril en onmogelijk aan te passen.  De druk zal zijwaarts op de neus komen. Na lang dragen zullen er bij het afnemen van de bril twee rode vlekken op de neus te zien zijn. Deze fout gebeurt niet zelden, gelukkig is het gewicht van de brillen sterk verlaagd door minerale glazen in organische te vervangen. De glazen weerkaatsen, ze zijn niet ontspiegeld.

FOUT 
 


 
PERFECT !
De neusopening vloeit mooi samen met het neusbeen.Ook de mooie ontspiegelingslaag zorgt voor de esthetiek
terug

3 DE JUISTE HOOGTE

De juiste hoogte van de bril is wanneer de bovenrand net onderaan of ter hoogte van de wenkbrouwen komt. 
Als uitzondering bij brillen die zo opzettelijk gefabriceerd worden als modetrend. Indien hij te laag zit kan het enorm storend worden om steeds de bovenrand te zien. Niet te vergeten, de onderrand mag niet op de kaken rusten. Test het uit door eens te glimlachen. Wanneer de bril omhoog tilt heeft u een probleem.  

FOUT
Deze brillen liggen duidelijk te laag,
De brildragers hebben ongetwijfeld last steeds de bovenrand te zien. 
Misschien is het mogelijk om ze aan te passen door de neusplaquetten dichter te plooien.
FOUT
De bril ligt te laag en is in been, (dit model zal bij weinig 
klanten perfect liggen doordat de bovenrand recht horizontaal is) De hoogte kan hier onmogelijk aangepast worden. 
Toch ligt de bril ligt wel perfect op de neus en de diepte is eveneens goed aangezien hij de kaken niet raakt.
Observeer de weerČkaatsing op de glazen. Ze zijn niet ontspiegeld.

CORRECT
Hoewel hij iets of wat laag ligt ten opzichte van de wenkbrouwen is dit eerder te wijten aan een trendymodel. 
Het model ligt net onder de binnenkant van de 
wenkbrouwen wat voldoende is. Eveneens is de bovenrand gebogen en volgt mooi de wenkbrouwen. 
De neusopening steunt volledig rond het neusbeen.
PERFECT !
Ondanks de moeilijke horizontale bovenrand 
is dit montuur perfect ! Het ligt mooi onder de wenkbrouwen en de neusopening volgt het neusbeen. De glazen zijn duidelijk ontspiegeld.
Multifocale glazen zijn mogelijk, de diepte is voldoende
terug

4 DE JUISTE VEERLENGTE.

De veerlengte is belangrijk om de bril na de verkoop aan te passen en vooral belangrijk bij kinderen.
Hij mag dan nog zo goed op je neus zitten, de uiteinden van de veren moeten mooi achter de ogen aangepast worden. Bij te lange of korte veren kan dit enorme problemen geven.

De emboutlengte is ongeveer 4 a 5 cm lang. Om perfect te zijn, bij een metalen bril moet ze rusten op ongeveer 1 a 1,5 cm aan het begin van de embout en nog ongeveer 3 cm verder lopen. ( zie rode pijl) 
Wat zeker niet mag is dat het metalen gedeelte ( voor de embout ) op je oor rust. Pijn gegarandeerd !!!
Indien dit zowel is, kan de opticien (indien mogelijk) de veer verkorten. De embout wordt er eerst afgenomen, een stuk van de metalen veer wordt afdeknipt, en achteraf terug opgeschoven..  Omgekeerd, indien de veerlengte minder dan 1,5 cm achter de top van je oor is, zal aanpassen eveneens een probleem geven. 

terug

5 DE INCLINATIE-HOEK

De inclinatie hoek is zeker belangrijk, vooral bij zware correcties en multifocale glazen.Wanneer men neerwaarts kijkt moet men mooi in het leesgedeelte fixeren. Eveneens is het vervelend wanneer men neerwaarts kijkt en niet door het glas ziet

A B

Toots Tielemans zijn bril was perfect geinclineerd ! De onderrand gaat mooi naar binnen en is meer dan diep genoeg voor multifocale glazen. Merk wel op dat de maantjes van de bril veel te laag staan, doch dit heeft een uitzonderingsreden en was om zijn partituren gemakkelijker te kunnen lezen.  ( zie tekenening B)
De glazen zijn getint en ontspiegeld, waarschijnlijk voor de hinder van felle verlichtingen op het podium.

terug

6 MONTUREN VOOR ZWARE CORRECTIES

De keuze van het juiste model is het geringste bij aankoop van zware correcties > 6,00 dioptrie of multifocale glazen. Bij een miskoop gebeurt het soms dat klanten hun blauw betalen aan verdunde glazen en ondanks de prijs ze nog dikker zijn dan gewone glazen. De reden is dat de bril te groot gekozen werd. Hoe groter het glas, hoe dikker, hoe zwaarder en hoe duurder het zal zijn. Het maximale effect van verdunning kan u bekomen als je pupil in het centrum van het brilglasmodel komt. Convexe of positieve glazen zijn dik in het midden en dun aan de zijkant, 
concave aan de zijkant dik en dun in het midden. Vooral zware plus correcties zijn storend, bij min glazen kan men de dikte aan de zijkanten camoufleren door een been montuur te kiezen.

Dit kleine ronde artiesten brillentje is ideaal voor heel zware correcties, vooral voor 
plus correcties. (> + 8,00 )
Hoe kleiner het glas hoe dunner.
Eveneens kan men er multifocale glazen in monteren, de diepte is ruim voldoende.
terug

7 MONTUREN VOOR MULTIFOCALE GLAZEN

De gewenning is omgekeerd evenredig met de leeftijd. Hoe ouder, hoe moeilijker. Dit heeft te maken met het verschil van dioptrie voor ver en nabij. Bij jonge mensen is dit slechts 1,5 dioptrie, bij ouderen (vanaf 58 a 60 jaar ) 2,75 tot 3,00 dioptrie. De overvloeing gaat dus sneller terwijl de afstand steeds 18 a 21 mm blijft.  Dus hoe ouder ,hoe belangrijker het is dat de bril diep genoeg komt, ongeveer 18 a 21 mm. Er bestaan weliswaar multifocale glazen waar de overgangsafstand korter is (15 a 17 mm). 
Zij werden gemaakt om de keuze uit te breiden naar minder diepe brilmodellen, doch zijn minder comfortabel qua zicht en zeker niet aan te raden bij ouderen die een groot dioptrie verschil hebben tussen ver en nabij. Eveneens moet de bril een inclinatie hoek vormen ( zie de correcte inclinatie ), wat belangrijk is voor het zicht voor nabij.  Om iets of wat te weten of de bril geschikt is voor multifocale glazen, doe de volgende test: Als je de bril opzet, kijk eens naar beneden en observeer of u niet onder het brilglas kijkt. (Meer info over multifocale glazen)  

terug

Hopelijk hebben mijn tips u geholpen. Veel succes met uw aankoop.

Paul Hantson 

 

HEEFT U NOG ANDERE VRAGEN ?
BEZOEK HET NIEUWE FORUM VAN DE BELGISCHE OPTIEKGIDS