KIES DE JUISTE BRILGLAZEN

Het kiezen van een perfecte bril is allesbehalve eenvoudig en het is aangeraden om advies aan een ervaren opticien te vragen je hierin te begeleiden. Eveneens bestaan er tal van brillen aan verschillende prijzen, ( zie dure of goedkope brillen ).
Wat is nu het verschil tussen dure en goedkope glazen ? Welke glazen zijn voor mij aan te raden ? 
Als eerste kan men aannemen dat hoe duur of goedkoop brilglazen zijn, men er steeds goed zal mee zien. Het verschil is eerder te wijten aan comfort en esthetiek. Enkele tips die je iets of wat helpen indien u de verkoper niet vertrouwd. 

 

HET GLAS ALGEMEEN

DE BRIL VOOR VER EN NABIJ

 

 HET GLAS ALGEMEEN

 

ORGANISCHE OF MINERALEN GLAZEN ?

Algemeen kan men aannemen dat glazen in glas wat goedkoper zijn dan organische. Dit is door de noodzaak men er een antikraslaag te moeten bijnemen, (echt krasvrij zijn ze nooit, wel beter beschermd) terwijl glazen in glas bijna nooit geen krassen hebben.  
Ondanks dit, glazen in glas worden nog zelden verkocht. Het montuur is minder comfortabel door zijn gewicht en is eveneens breekbaar. Zeker voor zware bijzienden is het af te raden. Het glas is het dunst in het centrum en zal daar het snelste breken. Aangezien het centrum net voor de pupil valt is het gevaarlijk voor uw ogen. Voor verzienden is het probleem aan de buitenkant, één harde klop en de zijkant van het glas barst of breekt. Ook bij het vallen van de bril is er veel kans op breuk. Organische glazen zijn veel veiliger, voor kinderen zeker geen glas ! ( trouwens dit is een eis om van de mutualiteit terug te krijgen.) Het is dus te overwegen, krassen of breken, aan u de keuze.
Lang werden glazen in glas verkocht. De reden was dat er heel snel krassen op organische kwamen. Nu is er reeds veel beterschap dankzij een goed gevolueerde antikraslaagbehandeling die ze beschermen. Het is sterk aan te raden om glazen met een krasbestendige laag te kopen, het is een kost die de moeite waard zal zijn, dit zeker bij dure glazen ! Indien u bij uw reeds gekochte bril, een bril als reserve koopt en die zelden zal dragen, zou ik die kost niet altijd maken.  Eveneens bij de aankoop van een zonnebril met een gewoon enkelvoudig glas ( zie multifocale ), zou ik die kost niet maken. Wanneer iemand een zonnebril zonder correctie koopt is het heel zelden dat deze ook zo een beschermingslaag bevat. 
Tip: bij het reinigen van uw glazen, spoel ze steeds af met water of een produkt die u bij uw opticien kan krijgen ! Men kan het vergelijken met een raam die vol met zand bekleefd is reinigt met een droge of zelf natte doek. Gebruik alleen een proper doekje en absoluut geen keukenpapier !

terug

ONTSPIEGELDE GLAZEN OF NIET ?

Deze glazen bevatten een bevestigingslaag die ervoor zorgt dat het licht minder weerkaatst. Ze laten dus bijna al het licht door. Niet 100 %, vandaar hun lichtblauw of lichtgroen tintje wanneer men ze schuin in het licht houdt. 
Het zicht is door een ontspiegeld glas scherper en comfortabeler en heeft tot slot nog de esthetische eigenschap dat het glas veel minder opvalt en uw ogen mooier gezien worden. Indien uw glazen ontspiegeld zijn, hebben ze steeds een beschermende laag tegen krassen. Mocht dit zo niet zijn zou de laag snel afpellen. Indien u verdunde glazen koopt, krijgt u deze beiden steeds cadeau. Verdunde glazen zijn alleen verkrijgbaar met een ontspiegelingslaag. De reden is, hoe hoger de brekingsindex ( hoe meer verdund ) van het glas is, hoe meer het zal reflecteren. Het zou enorm oncomfortabel en tevens niet aanzienbaar meer zijn. Ontspiegelde glazen zijn ook aan te raden indien men dikwijls voor computerschermen werkt. Het licht dat het scherm uitstraalt komt zonder of bijna geen weerkaatsing door het glas. Eveneens bij autorijden (vooral in het donker ) is het zeker aan te raden. Reflectie van autolampen, verkeerslichten zullen veel zuiverder zijn.  
Bij elk voordeel is er steeds een nadeel. De glazen (zijn niet sneller vuil) tonen sneller vuil en moeten meer gereinigd worden. Wanneer er vetplekken of stof op de glazen ligt, weerkaatst het licht meer op die plaatsen dan op het propere gedeelte van het glas, en valt daardoor sneller op. Infeite net het omgekeerde maar net hetzelfde effect als een auto die gemetaliseerd is. Dus voor mensen die in stofferige of vetterige omgevingen werken zijn ontspiegelde glazen af te raden. 
Verder heeft men meerdere soorten ontspiegelingen. De betere ontspiegelingslagen hebben het voordeel dat ze makkelijker te reinigen zijn en zelf gedeeltelijk waterafstotend zijn. Het is gladder en het stof zal er niet zoveel opkleven. Aangezien ze sneller en gemakkelijker te reinigen zijn zullen ze eveneens minder snel krassen want de meeste krassen ontstaan door het slecht reinigen. (lees ook: hoe mijn glazen reinigen)

terug

WANNEER VERDUNDE GLAZEN KOPEN ?

Indien de glazen een dioptrie hebben die groter is dan 3,00 dioptrie kan u beginnen denken aan verdunde glazen. Vanaf 4,00 dioptrie is het een aanrader om deze te kopen. Ook vergroot of verkleind het uitzicht van uw ogen achter de glazen. Hoe hoger de + waarde, hoe groter uw ogen zullen gezien worden, bij negatieve net andersom. Bij positieve glazen is de dikte te zien in het centrum, bij negatieve aan de zijkant. Merendeels zijn de verdunde glazen asferisch (vlakker) en verminderd dit effect iets of wat. Er zijn ook graden van verdunning afhankelijk van de brekingsindex van het glas. Zo heeft men de klassieke niet verdunde met 1,5 index, eerste graad verdunning 1,6 tweede graad 1,7 en nu bestaan ze ook in derde graad met 1,74 brekingsindex. In glas bestaan ze zelf met 1,8. Hoe hoger dus de index, hoe dunner, maar dan natuurlijk ook duurder. Zeker goed om weten, verdunde glazen in glas breken véél sneller !!! Koop dus beter organische, die zijn veel veiliger.
Indien u een glasbril  of een bril koopt die  gecombineerd is met een nylon draad, raad ik ondanks u geen zware correctie heeft verdunde glazen aan. De 1.6 verdunning is de beste. Het glas is veel elastischer en.zal minder snel bartsen. In dit geval dus, hoe onwaarschijnlijk ook (bij aanschaf van glasbril of nylon) ,hoe zwakker de correctie hoe meer het een must is om verdunde glazen te nemen want die breken het snelst !

terug

GLAZEN DIE VERDONKEREN IN DE ZON

Glazen die verdonkeren in de zon bevatten een chemische laag die reageert op het UV licht van de zon. Dit kan zowel in het grijs of in het bruin. Voor iemand die moeilijk tegen het licht kan is dit wel interessant. Let wel op, deze glazen verdonkeren alleen met UV licht van de zon en dus niet met licht van lampen !
Ze zijn verkrijgbaar in zowel glazen in glas als organisch. Er is wel een verschil. In minerale glazen zit de chemische stof in het glas en bij organische is het op het glas bevestigt. Bij organische glazen is er om deze reden steeds een anti kraslaag op, anders zou deze laag gewoon afpellen. Het is aangeraden (zeker bij een duur glas) een "dubbele" antikras en ontspiegelingslaag te kopen zodat ze die laag nog beter beschermt. 
Er zijn geen graden van verdonkering, het beginkleur en het eindkleur van het glas is steeds dezelfde. Men kan ze wel een begin-tint geven als supplement. De kwaliteit van de glazen ligt aan de "snelheid" van helder naar donker worden en natuurlijk eveneens andersom.

GEPOLARISEERDE GLAZEN

Gepolariseerde glazen zijn gefilterde glazen. Dit type vindt men meestal in zonnebrillen doch bestaan deze glazen eveneens niet getint. Gepolariserende lenzen bevatten naast een UV-filter ook een polarisatiefilter. Hierdoor ziet de drager alleen verticaal gepolariseerd licht.

 

Gepolariseerde glazen kan men makkelijk herkennen. Neem twee glazen en draai ze loodrecht over elkaar. Men zal geen licht meer waarnemen en kan er niets meer door zien. Dit is belangrijk om weten want men moet er zeker rekening mee houden dat sommige auto's gepolariseerde ramen hebben. Vliegtuigen hebben deze steeds. Indien men dan een polaroidbril draagt is het een echte hel, men krijgt een gevlekt beeld ! 

terug

 

DE BRIL VOOR VER EN NABIJ

 

Zolang men goed ziet ver is een leesbril voldoende. Het enige nadeel is dat men met de leesglazen niet ver kan zien. Wanneer men een bril nodig heeft voor ver en met deze correctie niet meer nabij ziet is het tijd om aan de mutificocale glazen te denken. (zie presbyopie) Met deze glazen heeft men het comfort van al de hulpmiddelen voor ver en nabij in één glas te hebben.
Belangrijk 
Het gebeurt soms dat men na een paar jaar, met de leesbril minder goed dicht ziet en opmerkt dat men iets beter ver ziet met de leesbril dan zonder. Draag hem dan zeker niet voor ver, want die glazen zijn daar te zwaar voor. Het is dan tijd om naar multifocale glazen over te schakelen !

HET BIFOCALE OF TRIFOCALE GLAS

   
 

Het oude systeem was het glas met een maantje onderaan. Het glas is opgebouwd uit een grondglas die het overgrote deel van de oppervlakte in beslag neemt, hierin zit de sterkte geslepen die voor scherp zicht op afstand nodig is. Het segment heeft een positiever sterkte waardoor scherp nabij zicht mogelijk wordt. Het maantje wordt gecentreerd ter hoogte van het onderste ooglid.

Er zijn drie grote nadelen aan dit systeem.

1 Beeldspong
Wanneer men door het maantje kijkt vergroot het beeld plotseling en heeft men een beeldsprong.

2 Geen scherp zicht op tussenafstand
Een ander belangrijk nadeel is dat men weliswaar goed ver en nabij kan zien, doch alleen op leesafstand. Bij het ouder worden heeft men problemen met de tussenafstand (tussen 30 cm en 1 meter ). Deze afstand is niet te onderschatten, Voorbeelden: huishoudwerk zoals koken, strijken, computer, piano, enz 

Dit probleem heeft men vroeger met een dubbel maantje, of trifocal glas, willen oplossen, maar het werd heel zelden gebruikt want bij de overgang had men twee beeldsprongen.

3 Esthetiek
Als laatste nadeel, voor sommigen misschien minder belangrijk, de esthetiek van het glas is zeker niet zo mooi dan een multifocaal glas.
 

terug

HET PROGRESSIEVE OF MULTIFOCALE GLAS

 

Het glas die op alle afstanden corrigeert. Het is geen glas met correctie voor ver en nabij, maar eerder een glas met tal van correcties die neerwaarts overvloeien om op alle afstanden een scherp zicht te geven. Multifocale glazen vermijden de van bifocale glazen bekende plotselinge overgangen (beeldsprongen) en zijn eveneens cosmetisch meer aantrekkelijk. Omdat in bifocale glazen het leesgedeelte duidelijk zichtbaar is, worden deze eerder geassocieerd met een hogere leeftijd, dus een jongere uitstraling. De correctie voor ver is bovenaan. Deze voor tussenafstanden onder de pupil en helemaal onderaan het glas (net zoals het maantje) de correctie voor de leesaftand. Om scherp te stellen op tussenafstand heft men het hoofd lichtjes op, om te lezen kijkt u onderaan. 

voorbeeld :
Deze afbeelding toont een progressief glas voor het rechter oog. 
Haar correctie voor ver is + 1,00 dioptrie en deze voor nabij + 3,00 dioptrie. Ter hoogte van de pupil en erboven blijft alles + 1,00. Naarmate beneden te gaan verhoogt het tot terhoogte van de cirkel + 3,00 is waardoor ze perfect kan lezen.

SOORTEN PROGRESSIEVE GLAZEN

Er zijn twee typen van progessieven glazen, die men dan nog eens kan onderverdelen in kwaliteiten.

Het klassieke type 
Is een glas waar het zicht voor ver zich vanaf de hoogte van de pupil de correctie voor ver heeft. Naarmate men naar beneden kijkt wordt de correctie steeds positiever tot de uiteindelijke correctie van de leesbril die u nodigt heeft. De afstand van ver naar nabij is ongeveer 18 a 20 mm. De montuur moet dus zeker die 18 a 20 mm diepte onder de pupilhoogte hebben, anders kan men er gewoon niet mee lezen.

Het tweede type 
Dit soort progressief glas kwam op de markt om de keuze van monturen voor de klant te kunnen vergroten.
Aangezien de mode zich eveneens gericht heeft naar minder diepe monturen, waren veel presbyope klanten ontgoocheld. Voor hun kwam die bril niet meer in aanmerking. Om deze reden kwam deze tweede soort op de markt. Het systeem is idem, doch is de afstand van ver naar nabij veel korter (ongeveer 16 mm).  

 

De nadelen van een multifocaal of progressief glas. 

 • Bij aankoop van een bril is de keuze veel geringer doordat de glazen diep genoeg moeten komen. De afstand van de pupil naar de onderrand van de bril moet minimum 18 mm zijn, aangezien de overgangsafstand in het glas ongeveer 18 a 20 mm is. 

 • Wanneer men neerwaarts kijkt, gebruikt men het leesgedeelte van het glas. Beginners moeten eraan wennen. Vooral voor trappen is het uitkijken. 

 • Nabij lezen op hoogte, (vb leraars die bovenaan hun bord schrijven) kijkt men door het glasgedeelte voor ver en komt het beeld niet duidelijk.

 • Het grootste nadeel van de progressieve glazen zijn de beeldvervormingen aan de zijkanten, het leesgedeelte is smal. Eveneens zijn er voor ver vervormingen waar men minder last van heeft en sneller gewoon komt. Bij het lezen moet men meer het hoofd draaien. Naarmate de kwaliteit, hoe breder het leesgedeelte zal zijn. Laat u niet verleiden om de goedkoopste glazen te kiezen. Veel klanten geven het op, doch hadden ze een betere kwaliteit gekozen, het veel gemakkelijker zou geweest zijn !

  

WIE HEEFT HET MEEST LAST OM AAN MULTIFOCALE GLAZEN TE WENNEN ?

TECHNISCH

1 De kwaliteit van het glas. 
Met alle progressieve glazen zal men goed zien. Het verschil in prijs zit hem in het comfort. Het spreekt vanzelf dat gewenning veel sneller zal zijn bij een betere kwaliteit. Hoe beter de kwaliteit (natuurlijk eveneens duurder), hoe minder vervormingen aan de zijkant zijn. Op de foto onderaan kan u de verschillende kwaliteiten zien. De vervormingen bij goedkopere glazen zijn niet alleen zijwaarts ter hoogte van het leesgedeelte, eveneens zijn er iets of wat vervormingen bovenaan. Hoe beter de kwaliteit, hoe breder het leesgedeelte wordt. Eveneens zakken de vervormingen voor ver. "Antikras-Verdund-Ontspiegeld-Verkleurend in de zon", zijn gecombineerde opties die eveneens de prijs doen stijgen. Een goede raad, neem bij goedkopere glazen steeds een bril die diep genoeg komt en kies voor het klassieke type van progressieve glazen.

BEROEPSMATIG

Voorbeelden van sommige beroepen waar multifocale glazen vervelend zijn. 
 • Architecten die brede plannen moet lezen. De lijnen zullen aan de zijkant afbuigen. 
 • Schilders die van op hoogte dikwijls neerwaarts moeten kijken zullen het er ook moeilijk mee hebben. 
  Het is oppassen geblazen in de beginperiode !
 • Beroepschauffeurs of mensen die veel autorijden hebben een breed zicht nodig.
 • Leerkrachten schrijven dikwijls op het schoolbord. Bovenaan is het gedeelte voor ver hoewel het schrijven dicht is. 
 • Piloten hebben een groot aantal knopjes en lichtjes bovenaan op het plafond te zien. Het leesgedeelte is onderaan
 • Mensen die met computer werken.  Soms staat het beeldscherm hoog geplaatst. Om het beeld duidelijk te zien zal men het hoofd moeten optillen. Een gespannnen nek is niet zelden. Met een laptop dus geen probleem.

OOGPROBLEMEN EN HANDICAPS

Aangezien de leesbreedte veel smaller is door de vervormingen, kunnen mensen die maar  met één oog zien het enorm moeilijk hebben. Bij het lezen zullen ze in verhouding met iemand die binoculair ziet slechts de helft van de leesbreedte kunnen zien. Eveneens indien men ooit werd behandeld voor strabisme kan het zijn dat het zicht met beide ogen alternerend is. Dit betekend dat men nooit met beide ogen samen ziet maar wel afwisselend met het linker en het rechter.
Mensen met Parkingson kunnen moeilijk fixeren. Het is dus zeker afgeraden om deze dure investering te maken indien de opticien geen garantie geeft bij het niet slagen. Loopt men met krukken, neem dan zeker een goede kwaliteit met een breder leesgedeelte om minder last te hebben van de zijwaartse beeldvervormingen.

 

DE LEEFTIJD

De gewenning zal eveneens met de leeftijd meegaan. Hoe ouder, hoe moeilijker. Dit heeft niets te maken met de leeftijd zelf maar wel met de correctie. Hoe ouder men wordt, hoe groter het verschil van dioptrie voor ver en nabij. Bij jonge mensen is dit slechts 1,5 dioptrie, bij ouderen (vanaf 58 a 60 jaar ) 2,75 tot drie. De overvloeing gaat dus sneller terwijl de afstand steeds 18 a 21 mm blijft.  Dus hoe ouder, hoe belangrijker het is dat de bril diep genoeg komt. De beeldvervormingen worden groter wannneer het verschil van correctie tussen ver en nabij groter wordt. Eveneens is het hier ten zeerste aan te raden een montuur te kiezen die laag genoeg komt en zeker het klassieke type van multifocale glazen te kopen.

 

FOUTEN BIJ PROGRESSIEVE GLAZEN

1 De bril is slecht aangepast.
Dikwijls kwamen er klanten die last hadden en het niet gewoon werden. De oorzaak bleek simpelweg dat de bril niet goed aangepast werd. Hij stond te hoog of scheef of was niet goed geinclineerd.

3 Het slecht inslijpen van de glazen.
Wanneer het centrum voor ver niet exact voor de pupil valt krijgt men enorme problemen ! Dit gebeurt het meest wannneer u een grote bril wil kopen. Dikwijls zal de opticien de bril afraden. De reden is dat men een groter glas zal moeten kopen om het juist te kunnen monteren. Indien de klant werkelijk deze keuze wil maken, neemt de opticien soms een risico om geen verkoop te missen. Het probleem is dat zelf het grootste glas nog niet voldoende groot is. De montage kan dan niet 100 % correct geslepen worden en u heeft gegarandeerd problemen.

4 De bril komt niet laag genoeg.
Het leesgedeelte is gewoon in de bril niet aanwezig !

5 Verdunde glazen
Bij zware glazen die sterk verdund zijn (1.74) ,kunnen de vervormingen soms meer aanwezig zijn. Dit voelt men het meest als de glazen te groot zijn. Een asferische glas is over het algemeen veel comfortabeler bij een bril die breder en dieper is. 


Hopelijk hebben mijn tips u geholpen. Veel succes met uw aankoop.

Paul Hantson 

 

HEEFT U NOG ANDERE VRAGEN ?
BEZOEK HET NIEUWE FORUM VAN DE BELGISCHE OPTIEKGIDS

 

 

terug