KIES HET JUISTE HULPMIDDEL VOOR SLECHTZIENDEN

Slechtzienden kunnen dikwijls geholpen worden zonder er besef van te hebben en dit vooral bij oudere mensen die dan ook het meeste aan deze handicap lijden. Ook moet men begrijpen dat een hulpmiddel de handicap zal hulp bieden maar niet doen genezen. Een depressie is begrijpelijk, doch mag deze niet blijven duren. Aan familie en vrienden geef ik de raad : "Medelijden en luisteren is mooi, maar dit mag maar tijdelijk zijn."
Een oplossing zoeken om het probleem zo goed mogelijk te verhelpen zal evenveel energie vragen, doch met als resultaat dat de slechtziende verder door het leven kan gaan en terug openbloeien. 
Voor de slechtziende is motivatie en moed nodig om hulpmiddelen te gebruiken. In het begin vraagt het geduld, dit evenredig met graad van de handicap. Indien nodig, vraag aan een lowvison specialist om regelmatig terug te komen en het hulpmiddel te leren  gebruiken. Vergelijk het met terug naar school te gaan en moet leren lezen.  Het ergste is, wanneer de slechtziende eindelijk de moed heeft om er iets aan te doen, het verkeerde hulpmiddel koopt en het achteraf in de kast laat liggen ! Dit is dan ook de reden dat ik deze informatie op mijn website geplaatst heb. 

De 5 belangrijkste regels bij het aankopen van hulpmiddelen

 1. Probeer eerst de eenvoudigste hulpmiddelen (eveneens goedkoopste) Hoe eigenaardig het ook klinkt, dikwijls geven deze een nog beter effect dan duurdere. Ze zijn het meest eenvoudig en gemakkelijkst hanteerbaar wat dan ook de motivatie zal verhogen om het te gebruiken.
 2. Begin eerst met kleine vergrotingen, (3 a 4 x) .Men heeft dikwijls de neiging om zwaar te vergroten. Het is zeker niet zoals u denkt dat de zwaarste vergrotingen het beste resultaat zullen geven, eerder het omgekeerde. Hoe zwaarder men vergroot, hoe kleiner het leesgezichtsveld is. Hoe minder woorden men men onder de loepe ziet, hoe trager men zal kunnen lezen. Eveneens zal men dichter moeten kijken naarmate de vergroting. Let er ook op, bij heel zware vergrotingen kan men maar met één oog kijken en dat is zeker niet aan te raden. Hoe slecht één van beide ogen ook is, indien het niet volkomen blind is zal het altijd hulp geven ! Ook is het veel vermoeiender . Hoewel het gebeurt dat de slechtziende af en toe één oog dicht zal doen en klagen dat het hindert, laat u er niet aan misleiden want hij gebruikt het zonder er besef van te hebben. De reden is dat het oog ook gebruikt wordt om te fixeren en de woorden te zoeken die het moet lezen. (zie fixatie) Het is dus altijd beter als men binoculair kan kijken. 
 3. Licht is voor een slechtziende één van de belangrijke factoren. Indien de vergroting weinig resultaat geeft, probeer ze nogmaals gecombineerd met lichtbron, dit kan soms een enorm goed resultaat geven. 
 4. Bij vergrotingen is een stabiel hand nodig. Oudere mensen lijden dikwijls aan deze bijkomstige handicap, hou daar rekening mee, kies een loepe die niet te zwaar weegt en indien zo , neem één die kan geplaatst worden. 
 5. Als laatse, indien u zwaar slechtziende bent, koop uw hulpmiddel bij een eerlijke betrouwbare verkoper  
  ( meestal optometrist ), die iets kent van zijn produkten en die u met geduld alles laat uittesten, dit beginnende met de eenvoudigste ! Wees niet bang om vragen te stellen, iemand die met liefde verkoopt zal met veel plezier antwoorden op al je vragen. Eveneens is het de beste manier om te weten of hij wel degelijk ervaring heeft, je probleem herkent en begrijpt.

Om u toch iets of wat te kunnen helpen, volg en test de volgorde van de eenvoudigste naar de ingewikkeldere loepen met zwaardere vergrotingen. 

HULPMIDDELEN VOOR NABIJ

HULPMIDDELEN VOOR VER

GADGETS VOOR SLECHTZIENDEN

 

1 HULPMIDDELEN VOOR NABIJ

VERLICHTING !!!

Voor te denken aan vergrotingen is de basis een goede verlichting. Vele oudere mensen kwamen bij mij om hulp en klaagden dat geen enkel vergrotingssyteem werkte om goed te kunnen lezen. Na onderzoek was de visus niet zo dramatisch dan verwacht. Een gewone goedkope loep van 3 x vergroting gaf reeds hulp. Meer nog, een wat zwaardere correctie in de leesbril, ( de lectuur moest dan wel dichterbij gelezen worden) gaf tot mijn grote verbazing reeds een goed resultaat !
Het gebeurt vaak dat wanneer ik bij die oudere mensen op bezoek kom, ze in een weinig verlichte kamer zitten, weliswaar een gezellige zetel in de hoek, doch eender wie zou daar moeite hebben om iets te kunnen lezen en dit vooral in de winter ! Gewoon de lichten aan en de loepe voor het blad en het wonder gebeurde: Het lezen ging veel vlotter. Soms is de gewone verlichting van de woonkamer nog niet voldoende.

Een luchter met zes lampjes van 40 watt verlicht de kamer, maar dit is niet genoeg want die verspreid haar licht overal rond. Ideaal is dan een vloerlamp die achter de zetel geplaatst en op het te lezen blad, boek of krant licht projecteert.Liefst met een halogeenlamp, die is nog feller.
Licht en visus gaan steeds samen, ze zijn recht evenredig.
Hoe meer men vergroot, hoe meer verlichting er nodig is, vandaar dat zwaardere loepen bijna altijd beschikken over een lampje. Misschien idioot,maar vergeet ook niet dat slechtzienden niet kunnen zien dat hun brilglazen vuil zijn. Dit is idem bij de loepe, reinig ze mooi dat er geen vetplekken op zijn !

Terug

 DE GOEDKOOPSTE LOEPEN ZIJN SOMS DE BESTE

Dit zijn de goedkoopste loepen. Hoe kleiner het glas, hoe zwaarder de vergroting, probeer eerst de grootste met de minste vergroting.(ongeveer 3 x)
Beter dan de ronde loepen en eveneens niet duur. zijn de rechthoekige. 
Deze loep is een aanrader. Ze kan zowel 
manueel als staand gebruikt worden en heeft een comfortabel breed leesgedeelte. Er is wel een limiet van vergroting. Er is geen lichtbron aanwezig, maar niet echt noodzakelijk, daar de vergroting niet zo sterk is. Geen batterijen, lampjes of stopcontact nodig !
Indien een zware vergroting nodig is, schakelt men over naar ronde loepen. Het voordeel is dat hier misschien geen lichtbron nodig is, hoewel dit  volgens mij een noodzaak is
en daarom zou afraden. Een ander nadeel is dat ze zal gebruikt worden met één oog, dus een kleine leesbreedte. Het is aangeraden om eerst een rechthoekige met lichtbron uit te proberen en toch met beide ogen kan kijken
.
Terug

ZAKLOEPEN

Zakloepen zijn heel interessant voor slechtzienden en zijn een must.  Deze loepjes bieden wel geen optimaal effect om kranten of boeken mee te lezen aangezien ze klein zijn, maar zijn gemakkelijk mee te nemen en ideaal om snel iets te kunnen lezen. Eveneens zijn er zakloepjes met verschillende grootten. 
Er bestaan ook zakloepen waar twee lenzen bovenelkaar kunnen geschoven worden. Wanneer men minder moet vergroten gebruikt men één lens, indien kleinere letters moeten gelezen worden kan het tweede lensje er bovenop geschoven worden. 

Zakloepje, gemakkelijk om snel iets te lezen.
Ze zijn in verschillende vergrotingen mogelijk, merendeels 3 x.  Sommige zakloepjes hebben zelf twee gedeelten, een kleine & een grotere vergroting. Wat ook leuk is aan die loepjes, ze zijn heel vlak en gemakkelijk in je zak te steken.
Een zeer goed systeem om boodschappen te doen, kaarten te lezen van restaurants --- enz 
Een iets duurder zakloepje, idem als bovenaan maar met een lichtbron. Het licht is fel wit en geeft een heel goed contrast. Een absolute aanrader .
Zakloepen met zwaardere 
vergrotingen (5 x en meer) 
De lichtbron is absoluut noodzakelijk !
Zakloepjes met zeer zware vergrotingen.
Deze loepen kunnen sterk vergroten, ze worden veel 
gebruikt om minuuscule objecten te zien zoals textielvezels
of juwelen.Voor een slechtziende zou ik deze zeker als laatste aanraden ! Je bent verplicht om ze bijna tegen het blad te houden en de verlichting wordt enorm afgenomen.
Terug

HANGLOEPEN

Deze loepen worden dikwijls gebruikt om handvrij iets te kunnen vergroten. 
Ze wordt met een touw rond de nek gedragen waardoor je uw handen en het te vergroten werk ziet. Dit systeem werd dikwijls gebruikt om te breien, vandaar de naam : Breiloep. Hou rekening met de lengte van de koord. De afstand tekst loep doet de tekst vergroten of verkleinen. Maak de knoop op de beste hoogte. De hangloep is gemakkelijk om overal mee te nemen, er is jammer genoeg geen lichtbron aanwezig.Een nadeel is wel wanneer men de krant leest, ze dikwijls in de weg hangt om de pagina's te draaien. Ik vind deze meer geschikt voor mensen die tijdschriften of boeken lezen. Wanneer je in de zetel leest, zorg dat er genoeg verlichting is. Een staande lamp die achter u naar je blad richt is ideaal. 

Terug

DE BRIL OP-CLIPLOEP

Handig, net als een bril. Deze loep kan eveneens bovenop een bril gedragen worden zodat de oogcorrectie en de vergroting samengaan. De loepjes zijn verkrijgbaar met verschillende grootten. Bij zware vergrotingen moet men de tekst dichter houden en kan men maar met één oog kijken. Deze zijn eveneens gemakkelijk om mee te nemen.
Terug

LICHTLOEPEN

Loepen met een lichtbron zullen zonder twijfel een veel beter resultaat geven en zijn ideaal om langer te kunnen lezen. Indien gewone loepen u niet meer kunnen helpen, probeer eerst deze met een goede lichtbron. Deze geven soms een verbazend goed resultaat en is een veel betere optie dan de vergroting te vermeerderen. Er zijn tal van soorten lichtloepen. Probeer altijd eerst de rechthoekige loepen en loop ze af van de grootse naar de kleinere lenzen, de grootste vergroten minder maar zijn veel comfortabeler. Jammer genoeg zijn batterijen of stopcontact nodig. 

Terug

Onderaan de ronde hebben een zwaardere vergroting maar een beperkt leesgedeelte.
(Dezelfde loepe als verder tv loep

Rechthoekige loepen met lichtbron. Heel praktisch om de krant te lezen. De lichtbron werkt met batterijen. De loepe loepe  
rechts heeft eveneens de mogelijkheid om dezelfde tekst en achtergrond te doen veranderen van kleur. De achtergrond wordt dan zwart en de tekst wit of zwarte letters op gele achtergrond. Een super aanrader.
Terug

BUREAULOPEN 

Bureauloepen zijn aanraders voor slechtzienden die graag lezen. Aangezien die toch op een stabiele plaats staat en waarschijnlijk dichtbij een stopcontact, kies deze met een lichtbron.
Eveneens indien mogelijk de rechthoekige. Gegarandeerd een goede investering.
Terug

DE TV LEESLOEP

Bij zwaardere slechtziendheid volstaan geen gewone loepen meer en moet men jammer genoeg overschakelen naar Tv loepen. Er zijn verschillende soorten en natuurlijk met een hoog prijs verschil !  
Men gebruikt een loepe die men over de tekst laat glijden. De tekst wordt weergegeven op het tv scherm. De tekst kan vergroot worden zoals men wenst, en het belangrijke voordeel is dat de achtergrond van het blad in wit of zwart kan weergegeven worden. De loep die aangesloten wordt aan een kleine Tv en kan men afzonderlijk gebruiken als leesloep met lichtbron om  op tafel te lezen. (zie lichtloepen)
Heb je thuis nog een klein tv die op zolder staat ? Dan is deze  Tv leesloep is een aanrader voor beginnende slechtzienden en oudere mensen.

Wel duurder maar zeer effectief en interessant voor slechtzienden die veel lezen..Alhoewel dit sterk gelijkend is met voorgaande is er een groot verschil : Hier wordt het blad, krant of tijdschrift zachtjes verschoven op het tafelblad, terwijl in voorgaande de loepe moet bewogen worden.  
Zeker de moeite om deze investering te doen voor mensen die graag lezen. Het beeld is veel breder, men kan dus sneller lezen. Daarbij heeft men geen vast hand meer nodig. Comfort gegarandeerd !
De lichtintensiteit is bij de meeste tv loepen regelbaar en de achtergrondkleuren zijn bij sommige van deze loepen mogelijk te wijzigen. Kijk eerst of dit wel degelijk voor u een verschil geeft, zwart en witte achtergrond kunnen wijzigen is dikwijls ruim voldoende. Hou er rekening mee dat bijkomstige opties de prijs doen stijgen. Wanneer het aan u wordt voorgesteld door verkopers is het dikwijls aantrekkelijk, doch vergeet niet dat ze het toestel heel goed kennnen en goed kunnen zien. Een groot verschil met degene die het aanschaft ! Voor u zal het hanteren van het hulpmiddel veel moeilijker zijn dan voor hun.

Terug

DE VOORLEESLOEP

Indien het zich echt heel slecht is, zal men via andere zintuigen moeten
verder gaan. Lezen is dan nog steeds niet onmogelijk.
Het succes van de voorleesloep is de natuurlijke manier van lezen.

Door teksten te laten voorlezen, kan u met een kleinere vergroting en met meer overzicht lezen. U duidt enkel de tekstblokken aan en laat ze voorlezen. Dit is een heel nieuwe manier van lezen. Een hogere snelheid, een langere leestijd en het minder schuiven met het leesplateau zijn voordelen van deze nieuwe leestechniek. Dit betekent een grote stap vooruit, vooral voor mensen met grote leesmoeilijkheden. 

Het is een echte leesrevolutie voor slechtzienden.

Terug

2 HULPMIDDELEN VOOR VER

ALGEMEEN

 

Voor slechtzienden bestaan er jammer jammer genoeg geen hulpmiddelen om zich te verplaatsen. 
Vele slechtzienden hopen beter te zien met zwaardere glazen, doch dit veranderd niets aan het probleem. Weliswaar kan dit helpen voor het nabijzicht, aangezien dit een vergrotend effect heeft, maar dat men dan wel rekening moet houden om dichterbij te lezen.Voor verre afstanden kunnen zwaardere correcties dus niet helpen. 
Wat theoretisch zou kunnen is dat de slechtziende zich met vergrotings hulpmiddelen zou verplaatsen, ( zie verrekijkersloepen) hoewel de aanpassing moeilijk en tevens gevaarlijk zou zijn, doordat de afstand mis geschat zou worden. Als men iets sterk vergroot, dan geeft dit het effect dat het dichter gelegen is. We kunnen het vergelijken door met een verrekijker op straat rond te lopen.
Hoewel na langdurig dragen de hersenen zich aan dit effect zouden kunnen aanpassen, zou het enorm oncomfortabel zijn doordat het gezichtsveld veel smaller is. Een ander probleem is dat wanneer we die verrekijkersloepen zouden gebruiken om continu rond te lopen, de loepe steeds geregeld zou moeten worden op verschillende afstanden. Mischien zal dit in de toekomst verbeteren aangezien bijna alle fotocameras zich automatisch scherp stellen op verschillende afstanden en reeds breedhoeklenzen bestaan ?.
Verrekijkersloepen kunnen wel gebruikt worden al stilstaand of zittend om bijvoorbeeld TV te kijken. De verteafstand blijft constant dezelfde.

KLEURENFILTERS

Wat misschien wel iets of wat kan helpen zijn gekleurde glazen die het contrast doen wijzigen. Bij schade aan het netvlies kan men bepaalde kleurpigmenten meer doen werken dan andere. De kleur van lenzen die kunnen helpen hangt af van de pigmenten die beschadigd zijn. Eveneens bij mensen die goed zien kunnen kleurlenzen een enorm effect geven. Gele glazen (kleuren & navigatie) zijn ideaal om scherper te zien. Scherpschutters maken dikwijls gebruik van dit systeem en verkiezen gele glazen. Eveneens zijn deze ideaal om met de auto in de mist te rijden. Mocht dit een goed resultaat geven bij een slechtziende, is dit de beste en goedkoopste oplossing. De breedte van uw gezichtsveld blijft identiek en men bekomt een scherper zicht! Begin met deze uit te testen ( probeer de verschillende kleuren ) voor u met vergrotingen begint. 
Er zijn tal van kleuren op de markt. Hoe eigenaardig het misschien klinkt, hoe slechter men ziet hoe meer licht men nodig heeft, 
doch is dit niet altijd zo. Soms geeft een bruine filter meer effect dan een gele, waarschijnlijk is dit te wijten dat door het kleur 
meer staafjes het zicht overnemen, die minder beschadigd zijn dan de kegeltjes. ( zie staafjes en kegeltjes in het netvlies )  
Het is dus noodzakelijk de kleuren uit te testen. Mogelijk ziet men met sommige kleuren beter bij minder licht en andere kleuren bij 
klaarte.

Deze kleurfilters kan men bovenop de bril dragen. 
De opticien zal deze clips mooi uitsnijden in de vorm van je bril, het voordeel is dat je ze gemakkelijk kan afnemen van je bril en 
in je zakken kan steken.
Mocht u een heel goed resultaat bekomen met kleurenfilters kan men deze combineren door
uw brilglazen met correctie te laten tinten in de nodige kleur.
Kleurbrillen bovenop je bril dragen
Misschien wel wat steviger en goed voor het zijwaartse licht die eveneens kan hinderen.
Hier wat informatie over welke kleuren er best gebruikt worden bij oogaandoeningen.
Hoe eenvoudig het ook klinkt, toch raad ik te zeerste aan ze eerst uit te proberen !
Geschikt voor : Laat 49% licht door : Geschikt voor 
 1. Macula degeneratie
 2. Retinitis pigmentosa 
 3. Pre-kataract.
 4. Nachtblindheid
 1. Macula degeneratie
 2. Retinitis pigmentosa 
 3. Pre-kataract.
   
Laat 4% licht door, Geschikt voor Laat 44% licht door, Geschikt voor 
 macula degeneratie.
 1. Macula degeneratie
 2. Retinitis pigmentosa 
 3. Pre-kataract.
 4. Nachtblindheid

   
Laat 4% licht door.Geschikt voor Laat 45% licht door,  Geschikt voor
 1.  albinisme, 
 2. macula degeneratie
 3. diabetische retinopathie
 1. Monochromatische
 2. Achromatische visie.
Terug

TV OPZETLOEP

Dit is een vlak scherm dat voor het tv scherm kan geplaatst worden.
Door de afstand Tv en Vlak scherm (naar voor of dichter) 
regelt men de vergroting.
Goedkoop en praktisch. Meet wel de breedt en hoogte van 
uw tv !
Terug

VERREKIJKERSLOEP

Het is het eenvoudigste en goedkoopste systeem. Het werkt zoals een verrekijker. Aan de zijkant regelt men de gewenste afstand om scherp te stellen. Hoewel het gezichtsveld versmalt is het ruim voldoende om naar het beeldscherm van een Tv te kijken

Terug

GALILEI EN KEPLERSLOEPEN

Het is heel moeilijk om te leren zien met deze loepen en vraagt veel oefening en geduld. Aangezien de vergroting zwaarder is zal het fixeren naar een bepaald punt moeilijker zijn. Het gezichtsveld is veel kleiner dan voorgaande 
Deze loepen worden in een bril gemonteerd. Het voordeel is dat men de correctie van brilglazen en vergroting kan combineren.
Dit systeem kan zowel voor ver als nabij kan gebruikt worden. Doormiddel van de ronde grijze loepjes op te zetten. De grijze loepjes voor nabij zijn in verschillende sterkten verkrijgbaar
Identiek als de verrekijker loep maar met zwaardere vergroting. 
Het verschil met voorgaande is dat deze doormiddel van aan de lens te draaien men de scherpte op verschillende afstanden kan regelen.
Terug

3 GADGETS BLINDEN EN SLECHTZIENDEN

UURWERKEN EN WEKKERS

Sprekende Horloges zijn een uitstekende oplossing voor blinden en slechtzienden. Er bestaan tal van soorten, probeer bij de aankoop eerst of u er gemakkelijk kan mee omgaan. Eveneens de kleuren zijn belangrijk.

Terug

TELEFOONS

Telefoons met grote toetsen zijn handig om snel de juiste persoon te kunnen bellen. Eventueel een telefoonboekloep erbij gecombineerd. Kies de juiste kleur van telefoon, dit kan een groot verschil in resultaat geven

Terug

GSM

Deze gsm 's hebben zijn handig van grootte en beschikken over grote toetsen met duidelijke cijfers. In het telefoongeheugen kunnen  nummers opgeslagen worden; drie ervan kun je rechtstreeks bellen met een directe geheugenknop.
Indien je dat wenst, kun je ook de sms-functie activeren voor het ontvangen van berichten.Heb je dringend hulp nodig, dan gebruik je de speciale noodfunctie: met een druk op een knop wordt een vooraf ingesteld berichtje verstuurd naar de personen die je in de alarmlijst opgeslagen hebt. Meteen wordt ook de eerste persoon van deze lijst opgebeld. Neemt daar niemand op, dan wordt automatisch het volgende nummer gekozen.
Er bestaan softwarepakketten die op een gsm kunnen worden  geïnstalleerd om deze te laten functioneren als een geavanceerd scan- en voorleesapparaat. Hierdoor kan je met de gsm tekst fotograferen en door een uitstekende stem laten voorlezen na één druk op de knop. Op hetzelfde ogenblik kan de voorgelezen tekst op het scherm met een kleurmarkering worden gevolgd. Door de compacte en draagbare vorm van het toestel wordt gedrukte tekst in de meest uiteenlopende situaties en plaatsen toegankelijk voor blinden, slechtzienden en personen met leesproblemen.
Daarnaast kan de gebruiker teksten fotograferen en laten voorlezen in meerdere talen, en ze zelfs van de ene naar de andere taal laten vertalen.
De installatie op een mobiele telefoon laat de gebruiker toe om post, ontvangst­bewijzen, verslagen en vele andere soorten documenten waar dan ook te kunnen lezen. Een oplossing op zakformaat voor het lezen onderweg.

 

Terug

KEUKEN

Heidi

Sprekende maatbeker

Sprekende keukenweegschaal tot maximum 5Kg. Uiterst makkelijk in gebruik met herhaalfunktie van het uitspreken van het gewicht. Bij bereidingen kan de weegschaal ingesteld worden zodat enkel maar het gewicht van het toegevoegde product word gewogen.

De sprekende maatbeker geeft je de exacte inhoud weer van alle vloeistoffen, en zelfs vaste stoffen zoals bijv. suiker, tot op de milliliter. De maximum capaciteit bedraagt 2 liter.

Sprekende Engelstalige microgolf

Sprekende microgolf oven .Sprekende instructie tijdens het koken. Geeft bv aan om het vlees te draaien, het eten even te laten staan na het koken, enz... De microgolf is ook uitgerust met een resterende tijdsweergave tijdens het koken en een regelbaar volume.

GPS

GPS-oriëntatiesysteem met spraakweergave
De Trekker Breeze is geëvolueerd van een eenvoudige navigatiegids naar een volwaardig gps-toestel waarmee je als blinde of slechtziende voetganger zelfstandig de weg vindt. Net als de afstandsbediening van een tv, gebruik je de Breeze met één hand.
Het toestelletje geeft je de namen van straten, kruispunten en Points of Interest (belangrijke herkenningspunten) aan wanneer je er voorbijkomt, of zegt je na een druk op de knop waar je je bevindt. Heb je vooraf een bestemming ingegeven, dan geeft de Trekker Breeze je de nodige instructies om je doel te bereiken.

Meer autonomie met Trekker Breeze
Trekker Breeze biedt de belangrijke voordelen van op GPS gebaseerde oriëntatie.
Het toestel geeft gesproken informatie of instructies waardoor je weet waar je je bevindt of waarheen je je moet verplaatsen, te voet of in een voertuig. 

Adressen ingeven
Je kunt je bestemming op verschillende manieren ingeven. De eenvoudigste manier is om routes op te slaan terwijl je ze eenmalig wandelt met een ziende begeleider. Achteraf kun je deze routes herbeluisteren of activeren tijdens het wandelen.

Maar je kunt de Breeze net als de klassieke gps-toestellen gebruiken om een route vooraf in te geven en de kortste weg te berekenen. Hiervoor gebruik je de toetsen van je Breeze als toetsenbord (type telefoon). Het adres wordt meteen toegevoegd aan de lijst van je mogelijke bestemmingen, ook al heb je op dat ogenblik geen GPS-ontvangst.
Met de computer kun je adressen (landmarks) of Points of Interest (POI’s) invoeren, zodra die omgezet zijn naar GPX of CSV-formaat. Deze omzetting gebeurt eenvoudig via websites als GPS Visualizer. Eens omgezet, kan je Map Manager de adressen kopiëren naar je Breeze, waar ze chronologisch gerangschikt terug te vinden zijn.

Gezond en veilig op weg
De Breeze 2.0 is voorzien van een stappentellerfunctie. Hiermee hou je bij welke afstand je aflegt, hoe lang je erover doet en aan welke gemiddelde snelheid je je verplaatst.
Met de functie ‘terugkeerroute’ van de Breeze kun je een route die je net afgelegd hebt, in de omgekeerde richting terug nemen, ook al heb je het toestel na je route uitgeschakeld. Heb je een route in het geheugen van de Breeze opgeslagen? Dan kun je die in beide richtingen laten weergeven.
Wil je de route vooraf verkennen, dan kun je de instructies in preview laten weergeven zonder de deur uit te gaan.
Eenvoudig in gebruik
De voordelen van GPS bereiken met de Trekker Breeze een grotere groep van mensen met een visuele beperking. Dankzij het eenvoudige en intuïtieve gebruik kunnen nu ook blinden, slechtzienden en personen die niet vertrouwd zijn met de computertechnologie de voordelen hebben van een veilige oriëntatie en verplaatsing. Bovendien ligt Trekker Breeze als compact toestel perfect in de hand.

Terug

SOFTWARE

Zoomtext

Vergroting van 2x tot 36x.
Fractionele capaciteiten van 1.25x, 1.5x, 1.75x en 2.5X.
Nieuwe X-Font technologie geeft de meest duidelijke tekst weer.
8 types zoomvensters maken het mogelijk te bepalen welk deel van het scherm vergroot wordt.
Verander de schermkleuren om gloed te elimineren en vermoeidheid van de ogen te verminderen.
Verander de afmetingen en kleur van de muisaanwijzer en de tekstcursor om ze gemakkelijker te vinden en te volgen.
De nieuwe toepassingsinstellingen van Zoomtekst onthouden hoe u graag werkt. De instellingen veranderen automatisch wanneer u een ander programma gebruikt.

Zoomtext vergroting

Supernova Maginifier

Supernova Magnifier

Een unieke vergrotingssoftware met een vloeiende en duidelijke vergroting tot 32x
• instelbare kleur, contrast, helderheid
• keuze uit diverse muisaanwijzers
• vloeiend doorlezen van het beeld
• unieke lichtkrantoptie: je kan de tekst op één lijn laten bewegen aan een instelbare snelheid en kleurcombinatie; zo kan je de muis laten voor wat ze is en heb je geen last van vervelende schokbewegingen op het scherm
• diverse loepen, full- en splitscreen
• eigen instelbare sneltoetsen
• snelle en automatische internet update
• Uniek op de markt : “pendrive”. Hiermee heb je je voorkeursinstellingen steeds bij de hand, ook als je bijvoorbeeld naar de bibliotheek gaat

http://www.integra-belgium.be/onze_producten/software--spraak/vergrotingssoftware-met-spraak

Hopelijk hebben mijn tips u geholpen. Veel succes met uw aankoop.

Paul Hantson

HEEFT U NOG ANDERE VRAGEN ?
BEZOEK HET NIEUWE FORUM VAN DE BELGISCHE OPTIEKGIDS