WAT ZIJN NACHTLENZEN ?
Nachtlenzen worden in feite alleen gedragen terwijl je slaapt. De bedoeling is dat ze gedurende die periode dat je ogen corrigeren. Overdag kan je dan scherp zien zonder bril of lenzen. Nachtlenzen geven een goede oplossing wanneer je vaak last hebt van droge ogen en zijn ook ideaal om vrijuit te kunnen sporten of als je gewoonweg geen bril wilt dragen.
 
Limieten
Jammer genoeg is dit niet voor iedereen de oplossing. Nachtlenzen hebben alleen nut bij min-sterktes en niet veel hoger dan  4,00 dioptrie. Laat daarom altijd door je contactlensspecialist beoordelen of nachtlenzen wel degelijk een goed resultaat zullen geven of geschikt zijn voor jouw ogen.
Omdat nachtlenzen een andere werking hebben dan  de gewone contactlenzen is het in de beginfase belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij je contactlensspecialist. Alleen dan kan je specialist de beste werking van je nachtlenzen garanderen.
 
Normaal gezien doet een specialist drie controles
De eerste controle is na 1 tot 3 nachten dat je de nachtlenzen hebt gedragen. Er wordt dan gekeken of de lenzen 's nachts goed zat en de correctie van je ogen op de juiste manier resultat geeft.
Na ongeveer een week is de tweede controle. Je contactlensspecialist kijkt dan in hoeverre je sterkte al gecorrigeerd is geweest en alles naar verwachting evolueert ,gedurende deze draagtijd zou je zicht normaal gezien helemaal scherp moeten zijn.In sommige gevallen kan het iets langer duren. Dit is afhankelijk van de correctie van je ogen. Je kan met je contactlensspecialist overleggen hoe je deze periode kan overbruggen. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van daglenzen.
Na drie weken is de volgende controle. Er zal opnieuw een plaatje van je ogen gemaakt worden, waarmee je contactlensspecialist heel goed kan zien of de correctie van je ogen volgens plan verloopt. Er wordt verwacht dat je dan zonder problemen scherp ziet.
 
Wanneer vervangen ?

Nachtlenzen gaan één jaar mee. Het is dus ten zeerste af te raden om ze langer te dragen . Alleen op deze manier kan men een optimale werking van de nachtlenzen garanderen.

 

Paul Hantson