VERSCHIL TUSSEN HARDE EN ZACHTE LENZEN
Wat is het verschil tussen harde en zachte lenzen ?
Zelden worden nog harde lenzen aangepast. Ze zijn aan te raden bij zware astigmaten of bij onregelmatig astigmatisme en ze worden ook gebruikt voor het behandelen van keratoconus. Harde lenzen zijn ook duidelijk veel moeilijker aan te passen dan zachte. Indien uw opticien harde lenzen verkoopt kent hij gegarandeerd zijn vak !  Ook vraagt het veel meer  tijd om de klant ze te op en afnemen. Het is veel moeilijker en eveneens wat pijnlijker van gevoel indien men ze voor de eerste maal draagt. Het stimuleren en aanmoedigen van de klant is dus zeker een must.
Harde' lenzen zijn kleiner, dikker en natuurlijk harder dan zachte lenzen. Ze hebben ongeveer een diameter van 9mm terwijl dit bij zachte 14 mm is. Men kan dus gemakkelijk zien of iemand harde of zachte lenzen draagt. Wanneer men een harde lens op het oog ziet, is ze kleiner dan het gekleurde gedeelte van het oog.(fig1) Zachte zijn groter en de randen komen op het wit gedeelte of de sclera. (fig2)

Fig 1
harde lens

fig2
zachte lens

Een harde lens drijft meer op de tranen terwijl zachte lenzen eerder kleven op het oog. Dankzij deze eigenschap kan een harde lens astigmatisme correcties en zelf onregelmatig astigmatisme corrigeren. Deze correctie ontstaat niet alleen door de kromming van de lens maar eveneens doordat de tranen tussen de lens en het hoornvlies de fout van deze onregelmatigheden corrigeren. Deze prachtige eigenschap maakt het echter wel wat moeilijker om de ideale lens te vinden. Indien de binnenkromming te groot is beweegt de lens te weinig en zit ze te vast, indien de kromming te vlak is beweegt ze teveel en valt de lens zelf na veel knipperen gewoon uit. (zie fig). Toch moet ze goed bewegen, anders vloeien de tranen er niet onder en krijgt het hoornvlies minder zuurstof.

Waarom pijnlijker ?
Dit pijnlijker gevoel is niet alleen omdat ze harder is maar doordat bij elke knipperslag het ooglid tegen de rand van de lens botst, waardoor men in het begin het gevoel heeft dat er zich iets in het oog bevindt.  
De 'hard lenzen' van vandaag zijn natuurlijk veel verbeterd in vergelijking met de eerste harde lenzen die op de markt kwamen.  Bij de eerste harde lenzen was er een opbouw nodig. Men mocht ze de eerste maal slechts een uur dragen. Achteraf 4 uur en geleidelijk aan kon je zonder probleem 8 uren dragen. Nu worden ze in een hoog-zuurstofdoorlatende versie gemaakt en zijn iets zachter. Dit geeft dan ook de verwarring met naam halfharde lenzen. Infeite is de juiste benaming van de huidige harde lenzen "vormstabiele lens"
Hoewel het met de moderne vormstabiele lenzen zeker wel meevalt, vraagt dit soort lenzen toch een zekere motivatie van de drager. De lenzen zitten namelijk aanvankelijk een beetje vervelend, en slechts na de lenzen enkele weken dagelijks te hebben gedragen kan met echt spreken van "comfort".

In een stoffige, droge omgeving kan het gebeuren dat er een stofje achter de lens terechtkomt. De lens uithalen en schoonmaken is dan de enige oplossing. Deze gevoeligheid aan stof, en het feit dat men ze iets makkelijker kan verliezen, maken harde lenzen minder geschikt om te sporten.

Paul Hantson