DE INPLANTLENS

De tijd evolueert en steeds worden er betere systemen gevonden. De keuze hangt af van de reden of correctie. Eveneens de plaats van hechting kan verschillen, dit wanneer de lens volledig moet vervangen worden, er een unifocus correctie of astigmaat correctie moet verholpen worden.

meer
 

HOEVEEL KRIJG IK TERUG VAN DE ZIEKENKAS

Ziekenkas teruggaven op bril, glazen, lenzen en laserbehandeling geven een echte verwarring. Niet alleen geraken partikulieren er niet meer wijs uit, zelf voor opticiens wordt het steeds moeilijker ! Wat geeft uw mutualiteit nu werkelijk terug en wat niet ?  Om dit beter te begrijpen maakte we een lijst over hoe dit systeem werkelijk werkt.
Iedere ziekenkasinstelling is volgens de wet verplicht (via het Riziv) een bedrag te storten voor bril,glazen of lenzen, indien deze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

meer
KOOP DE PERFECTE BRIL

Het aanschaffen van een perfecte bril is zeker niet te onderschatten.  De grootste miskopen gebeuren in winkels waar de opticien of verkoper niet naar u toekomt om advies te geven. Een bril kan goed aanvoelen, doch eenmaal de montage gedaan is kunnen de ontgoochelingen komen. Zo kan hij te zwaar wegen, niet stevig vast zitten, de glazen enorm dik zijn in vergelijking met uw voorgaande enz---

meer
GLAUCOOM

Wanneer we kijken naar de verdeling van de oogdruk in de bevolking dan zien we dat deze druk gemiddeld 16 mm Hg bedraagt. Omdat er spreiding is van normaalwaarden hebben we in het verleden afgesproken dat een ‘normale’ oogdruk ligt tussen 10 en 22 mm Hg. Een eerste kenmerk van de oogdruk is dat er meer mensen zijn met een relatief te hoge druk, dan dat er mensen zijn met een relatief te lage oogdruk.

meer 
glauc hoge druk kleur.gif (40715 bytes)
WAT IS CATARACT

De lens van het oog bestaat uit zeer specifieke eiwitten waardoor ze transparant is zodat het licht er uitstekend doorheen geleid wordt. Bij cataract takelen deze eiwitten, en dus ook de transparantie van de lens, langzaam af. De lens verkleurt naar geel, groen en verder tot oranje en bruin. Soms verschijnen wittige wolkjes of vlokken in de lens. Aanvankelijk hinderen ze het invallende licht nauwelijks
meer

 
IS OPTIEK KOPEN ONLINE INTERESSANT

Aankopen via internet wordt meer en meer toegepast en de optiekwereld doet er natuurlijk aan mee. Er is reeds een massa van keuze om contactlenzen,brillen,loepen en andere optische artikelen te kopen aan scherpe prijzen !
De vraag die men kan stellen is of u werkelijk een goede zaak kan doen en wat uiteindelijk het verschil is met deze te kopen in een optiekzaak.
meer
DROGE OGEN

Traanproblemen kunnen  verschillende oorzaken hebben.
Iedereen weet dat tranen niet alleen water bevatten, ze zijn zoutig van smaak. We zouden kunnen vermoeden dat ons traanvocht gewoon een zoutig waterige substantie is, doch is het niet zo eenvoudig. Een traan bestaat  uit verschillende vloeibare lagen die in evenwicht zijn. Indien dit evenwicht gestoort is, krijgen we lopende tranen of droge ogen. 
In dit geval hebben we een schurend pijnlijk gevoel.
meer
ZIEN ZONDER BRIL - LASER CHRURGIE

Nog niet zolang terug was deze wens slechts een utopie, heden bestaan er tal van oplossingen om deze wens te vervullen.Eerst waren de contactlenzen, daarna de krasjes, de laser welke evolueert in reeds drie verschillende methodes
meer
 
HOOFDPIJN MET MIJN NIEUWE BRIL

Hoewel hoofdpijn de oorzaak kan zijn door geen bril te dragen, kan het eveneens, dat je zonder bril wel slecht zag, maar geen hoofdpijn had en bij het dragen van de bril er wel heeft. Indien men slechter ziet is het natuurlijk duidelijk dat de glazen niet correct zijn. Lang denken waarom men hoofdpijn heeft is niet nodig, de correctie is gewoon verkeerd, maar wat als men beter ziet en er toch problemen mee heeft ? 
meer
MACULADEGENERATIE

Macula degeneratie is een verouderingsproces waarbij het netvlies geleidelijk afsterft ter hoogte van de gele vlek. Het  ontstaat meestal niet voor het 50e levensjaar. In Europa heeft naar schatting 2,3% van de personen ouder dan 65 jaar een vorm van deze aandoening.
Ze komt ook meer bij vrouwen dan mannen voor. Men heeft twee typen,  de "droge" en "natte" vorm genoemd. 

Niet altijd wordt geloofd dat mensen die aan deze ziekte leiden slecht zien.  Dit komt omdat ze soms iets kleins heel goed zien, achteraf weer niet.

meer

 
HOOFDPIJN - MOET IK EEN BRIL DRAGEN

Het is zeker niet zelden dat iemand bij een oogarts of opticien de vraag stelt om zijn ogen te laten testen wanneer hij/zij regelmatig hoofdpijn heeft.  Indien men duidelijk beseft dat het zicht niet optimaal is, is de mogelijkheid groot, doch wat als men geen visuele klachten heeft ?   
De dagelijkse stress kan hoofdpijn geven en dat maakt het nogal verwarrend. Is het nu door de levensomstandigheden of door een probleem met de ogen

meer

 
WAT ZIJN NACHTLENZEN

Nachtlenzen worden in feite alleen gedragen terwijl je slaapt. De bedoeling is dat ze gedurende die periode dat je ogen corrigeren. Overdag kan je dan scherp zien zonder bril of lenzen. Nachtlenzen geven een goede oplossing wanneer je vaak last hebt van droge ogen en zijn ook ideaal om vrijuit te kunnen sporten of als je gewoonweg geen bril wilt dragen.

meer


 
VERSCHIL HARDE EN ZACHTE LENZEN

Harde' lenzen zijn kleiner, dikker en natuurlijk harder dan zachte lenzen. Ze hebben ongeveer een diameter van 9mm terwijl dit bij zachte 14 mm is. Men kan dus gemakkelijk zien of iemand harde of zachte lenzen draagt. Wanneer men een harde lens op het oog ziet, is ze kleiner dan het gekleurde gedeelte van het oog.(fig1) Zachte zijn groter en de randen komen op het wit gedeelte of de sclera

meer
HOE BEKOMEN WE DIEPTEZICHT

Wanneer we met twee ogen kijken naar iets kijken zien we twee beelden die net een beetje van elkaar verschillen.
Een methode die je kan uittesten is als volgt : Kijk met je twee ogen en richt je duim naar een bepaald punt. Eénmaal je dit gedaan hebt, doe dan beurtelings één oog open en houd het andere toe. Je zal duidelijk zien dat het punt waar je duim naar gericht is met je ene oog er recht op is,terwijl met het andere er ver naast is. Het dominante oog fixeert op het object, het niet dominante fixeert er rondom.

meer
SAMENSPEL OOG EN HERSENEN

Bij het gezichtsvermogen denken we meestal alleen aan de ogen, maar de hersenen zijn bepalend voor het vermogen om betekenis te geven aan alles wat op het netvlies verschijnt. De beelden op de retina zouden dus totaal onbruikbaar zijn zonder onze hersenen. Pas na verwerkingen in de hersenen worden beelden indrukken. Deze indrukken kunnen indien nodig opgeslaan worden in ons geheugen welke dan als taak hebben te zorgen voor evenwicht, waar te schuwen bij gevaar, bij te leren, emotionele gevoelens te geven enz

meer
WAT IS ASTIGMATISME

Onregelmatige of ongelijke kromming van de brekingsvlakken van het oog .Het astigmatisme is bijna nooit te wijten aan de ooglens, wel aan de kromming van de cornea of hoornvlies. Het zicht van een astigmaat kan men vergelijken met misvormde spiegels waar je langer en slanker toont of klein en breed. Astigmatisme kan gecombineerd worden op 5 verschillende manieren.


meer
WAAROM HUILEN WE

Waarom huilt iemand die pijn heeft ? Nog moeilijker is de vraag waarom huilen en emoties een verband hebben. Emoties geven het gevolg dat men een opgekropte keel heeft, een veranderlijke stem krijgt, davert, expressies in het gezicht en tenslotte tranen die over je wangen glijden, dit alles oncontroleerbaar of toch niet gemakkelijk. Waarom huilen babys en kinderen meer dan volwassenen, waarom huilen wanneer men iets ergs meemaakt en toch eveneens wanneer we gelukkig zijn ?

meer
DE OGEN TIJDENS DE SLAAP

De oogbeweging wordt langzaam. Je hebt moeite je ogen open te houden en valt uiteindelijk in slaap.Vandaar dat het de naam NREM slaap kreeg. De afkorting van Non Rapid Eye Movement !
Gedurende deze fase  neemt de hersenactiviteit langzaam af.

meer

 
DE EVOLUTIE VAN DE BRIL

Schatting van de leeftijd van zowel antieke brillen ,lorgnetten, pince-nez's en monocle's zijn enorm moeilijk en verwarrend, want in vergelijking met alle uitvindingen is de zeker niet logisch.Wat we zeker weten is de oudste brillen schaarbrillen zijn en dat Edward Scarlett rond 1730 de eerste bril met vaste zijpoten zou ontworpen hebben.

meer
HOE ZIEN INSEKTEN

Insecten kunnen niet ver kijken met hun facetogen. Hoeft ook niet, want een samengesteld beeld van nabije bloemen en planten is voldoende. Daarnaast bezitten ze nog over andere zintuigen om te zien. Vlinders bijvoorbeeld hebben voelsprieten in alle soorten en maten: antennes waarmee ze kunnen voelen en ruiken. De facetogen van de dagpauwoog zijn niet groter dan speldenknoppen. Maar vergis je niet. Daarin zitten duizenden lensjes. En het facetoog van de doodshoofdvlinder telt meer dan 12.000 van elkaar gescheiden oogjes.

meer